26 Temmuz 2017 Çarşamba

NEDEN ETKİLİ İLETİŞİM,



NEDEN ETKİLİ İLETİŞİM,

Vakti zamanında hükümdarın biri korkunç bir rüya görmüş. Dehşet içinde uyanır uyanmaz müneccim başının huzuruna gelmesini emir buyurmuş. Biraz sonra müneccim başı huzurda hükümdarın rüyasını dinlemekteymiş. Hükümdar anlattıkça retken renge girmiş müneccim başı. Hükümdar rüyasını anlatmayı bitirince de titreyerek dizlerinin üzerine çökmüş ve “sultanım çok kötü, maalesef çok kötü” diye inlemiş. Hükümdar gürlemiş

-Tez bu rüyayı tabir edesin.

Çaresiz müneccim başı “Sultanım demiş, maalesef çok yakında ailenizden herkes ölecek bir tek siz sağ kalacaksınız”.

Hükümdarın gözlerinden ateş fışkırmış

-Tez bunun kellesini vurun.

Müneccim başının kanlı cesedi salondan çıkarılırken, hükümdar başka bir müneccim getirilmesini emir buyurmuş.

Biraz sonra hükümdarın karşısında müneccim başının yardımcısı rüyayı dinlemekteymiş

Dinledikçe yüzüne kocaman bir gülümseme yayılmış.

Rüya bitince hükümdarın eteğini öpüp “sultanım müjde, müjde “diye neşeyle başlamış söze

-Sultanım müjdeler olsun, ailenizde en uzun yaşayacak olan sizsiniz demiş

Biraz sonra ellerinde keseler dolusu altınla salondan ayrılan müneccim yardımcısı, müneccim başı lığa terfi etmiş olmanın gururuyla gülümsüyormuş.

Evet, ne söylediğin kadar önemli olan değer bir husus da, neyi nasıl söylediğindir. 

****

Öncelikle iletişimi tanımlayacak olursak, en yalın ifadesiyle “İletişim”, insanlar arasındaki bilgi, duygu ve düşünce alışverişidir.

Peki, neden etkili iletişim?

Var olabilmemiz, ihtiyaçlarımızı karşılayarak hayatımızı devam ettirebilmemiz için insanlarla bir arada yaşamak zorundayız. Bir arada yaşamak zorunda olduğumuz insanlar birbirinden farklı özelliklere, iletişim biçimlerine, algılama kapasitelerine sahip olduğu için de etkili iletişim yöntemlerini bilmek hayati denebilecek fonksiyona sahiptir.

Doğru iletişim kurabilmek ve sürdürebilmek için de önce kendi duygularımızı, ihtiyaçlarımızı, güçlü ve zayıf yanlarımızı, ihtiyaç ve motivelerimizi, hedeflerimizi tanımak, tercihlerimizi yapabilmek ve sahip olduğumuz özelliklerimizi en verimli şekilde kullanabilmek, etkili bir iletişim kurabilmek için gereklidir

İşte bu noktada Duygularını anlamak, Anlatmak, Aktarmak yaşam kalitesini % 80 oranında arttırır. Bu anlaşamadığınız her 10 kişiden 8 i ile anlaşır hale gelmektir. Etkili iletişim salt, insanlarla çabucak diyaloğa geçebilmek değil, aynı zamanda iletişimi sürdürebilir kılmaktır. İnsanlarla kurduğumuz iletişimin kalitesi arttıkça stresimiz azalır, iletişim kazaları ve kopuklukları önlenir ve yaşam kalitemiz artar

İki insan birbirinin farkına vardığı andan itibaren

-Söylediği

-Söylemediği

-Yaptığı

-Yapmadığı

Her şeyin anlamı vardır

Bu iletişim sürecinde en önemli olduğunu zannettiğimiz sözler ancak % 7 oranında yer alırken, beden dili % 55, ses tonu-söyleyiş tarzı % 38 oranında etkiler

“Ben elimden geleni yaptım, gereken tüm yöntemleri denedim, artık bende hiçbir kabahat yok” ,diyoruz ama acaba, gerçekten kendimizi doğru bir şekilde ifade edebildik mi?

Ve belki de sorunun kaynağı, bizizdir de farkında değilizdir.

Sorunun kaynağını bilmeyen kişi, sorunu çözemediği gibi, çözümü başkalarının huzurunu kaçırmakta bulur. Ve burada, problem yaratan düşünce şeklimizi değiştirmedikçe, çözüm üretebilmemiz mümkün değildir.

Herkesin algılama kapasitesi farklıdır ve ancak algılayabildiği ölçüde bilgi toplayabilir. Biz istediğimiz kadar konuşalım, eğer karşımızdakinin frekansı farklı ise söyleyeceklerimizin karşıdaki etkisi, ancak onun algılayabildiği kadardır.

Yaptığımız en büyük hata, işte sadece kendi frekansımızdan yayın yapıp, karşımızdakinin anlamasını beklemektir.

Hiçbir yetişkin birey, diğer bir yetişkin üzerinde zorla davranış değişikliği yapamaz. O halde, karşıdakini değiştirebilmemiz mümkün değilse, mümkün olandan başlayıp, farklı frekanslarda yayın yapmayı öğrenmek, önemli bir adım atmamızı sağlayacaktır.

Usta bir aşçıyı düşünün. Salt kaliteli malzeme kullanmak, onu iyi bir aşçı yapmaya yetmeyecektir. Aşçının ustalığı, hangi malzemeyi, ne kadar ve nasıl kullanacağını bilmesi ile belli olur.

İşte kendi kişilik özelliklerimizi tanımaya çalışarak başladığımız iletişim yolculuğumuza, bundan böyle farklı konularla devam edeceğiz.

Buyurun hepinizi bekliyorum efendim…



8 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı, arada açılıp yeniden okunmalı :)

    YanıtlaSil
  2. Padişahın rüyası hikayesinin ana fikri o kadar güzel ki, bayıldım. Gerçekten aynı şeyi iki müneccim nasıl aktarmış kötü aktarmanın kötü sonucu :))))öteki de aslında aynı şeyi demiş ama ne kadar akıllıca, kurnazca. Çok beğendim. Beden dili, ses tonu, hatta gözleri kaçırmak bunlar çok önemli, ben konuşurken bana değil halıya, duvarlara, başka taraflara bakan komşulara çok gıcık olurum, zaten bir yerde okumuştum öyle yapanlar 'seni sevmiyorum' mesajı verirmiş bilmeden.:)
    Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. iletişim zor iş yaaaa. bi dee, hoşgeldiiin, tatilden döndün herhaldeee :)

    YanıtlaSil
  4. Hikaye beni kalbimden vurdu :) Evet toplumda yer edinmemiz icin sart bu hakkaten :)

    YanıtlaSil
  5. Hikaye, işin özünü bi çırpıda anlatmış 😂

    YanıtlaSil
  6. Sevgili bloggerarkadaşlar "Emre Bozkuş" "bücürükveben" "deeptone" "ANNESİ'nin PRENSES'i" "cem kazan" değerli,yorumlarınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Blogumda'ki teknik bir sorundan dolayı hepinize ayrı ayrı cevap veremiyorum.Umarım sorunu halledebilirim..

    YanıtlaSil
  7. Padişah hikayesi güzelmiş..Gerçekten çok önemli etkili iletişim..

    YanıtlaSil
  8. "Mehmet Ali Yalçınkaya" hoş geldiniz.Etkili iletişim, hayat kalitemizi yükseltecek önemli bir katkı..

    YanıtlaSil