7 Haziran 2021 Pazartesi

MAFYAN MI VAR DERDİN VAR

Kurtlar Vadisi ile başlayıp yıllardır emek emek örülen dizilerimiz sayesinde sonunda Dünyaca ünlü bir Marka sektörümüz oluştu. Hani Amerika farklı ülkelerin kültürel ürünlerini alıp dönüştürüp tüketim malzemesi haline getirerek ekonomik pazar oluşturuyor ya. Biz de aynen öyle yaptık. Dünyaca ünlü İtalyan mafya kültürünü aldık, güncelledik kültürümüz ve geleneklerimizle yoğurup yepyeni bir formata soktuk. Herhalde hiçbir ülkede mafya bu kadar itibar kazanıp rol model haline gelmemiştir.

Şu mafya dizilerimizi gördükçe göğsüm iftiharla kabarıyor. Allah’ım o ne kalite! O ne nezaket!  O kadınlardaki zarafet! Yok, yok kelimelerle anlatılmaz. Resmen aristokrat İngiliz aileleri gibi. İtalyan mafya aileleri dizlerini dövüyordur “biz neden bunca geri kaldık “diye. O elinden yağlar akarken, küçük dili görünecek şekilde kahkahalar atarak, elindeki tavuk budunu kemiren mafya babalarımız gitmiş, takım elbise kravatla masada oturup, 20 tane çatal bıçağı yerli yerince kullanarak, yanlarındaki zarif hanımefendilerle, kibar kibar yemek yiyen, beyefendi mafyalar çıkmış ortaya. Bir de nasıl duygusallar, nasıl nezaketliler.

Sıradan insanımızın bile yeni içselleştirdiği psikoterapi seanslarına sektirmeden giden, zaaflarını korkmadan dile getiren, kendi ile barışık özgüvenli mafya babaları kaç ülkede var Allasen. Arkasında adamları vokal yaparken şarkı söyleyerek sokaklarda gezen, merdivenlerden hoplaya zıplaya inerken topuklarını birbirine vuran mafya babası tiplemelerini  yakın zamanda, Singing in The Rain filminde ki yağmur altında kült dans sahnesi benzeri sahnelerde de görsem şaşırmayacağım artık. Yalnız benim bildiğim, mafya babaları gücünü korkutucu gücünden ve yaydığı dehşetin caydırıcılığından alır. Bu tipler nasıl mesleklerini icra edebiliyorlar ilginç doğrusu.

Kim bilir belki de yanlarında ki Kuşçu ya da Ramiz dayı gibi yan karakterlerle yaşadıkları mistik ilişki sayesinde farklı bir güç formatı geliştirmişlerdir.

Haa dizi karakterlerinde gördüğümüz mafya babaları reel hayatta da rol model olarak arz-ı endam etmeye başladı. Bir Köroğlu gibi ortalığa atılıp kanaat önderine dönüşen mafya babalarımız var artık. Pardon babalarımız diyerek çoğul konuşuyorum ama inanıyorum ki yakın zamanda bunca itibar gören rol modelimize özenerek yeni yeni simalar piyasaya arz-ı endam edecektir.

Yalnız piyasaya yeni çıkacakların işi zor. Her hafta yeni bir kitabın tanıtımını yapan sembolizm üzerine zihin egzersizi yapmaya zorlayan bir rol modelden bahsediyoruz. Klasik tiyatro tiratlarına gönderme yapan, psikanalizden bahsedip sosyal psikolojiden dem vuran, bilimsel yöntemlerle kriz yöneten bir karakter söz konusu.

 Hadi film veya dizi karakteri olsa neyse de gerçek hayatın içinde bunu sürdürebilmek çok zor. Çıta çok yükseldi çook…

Bu gidişle organize suç örgütleri arasında yaşanacak kavgalar çıkar çatışması ya da alan ihlali gibi sebeplerden değil de daha yüksek fikri ayrışmalarından yaşanacaktır. Mesela Frankfurt Okulu ekolünü savunan guruplarla Chicago Okulu Ekolünü savunanlar arasında taşlı sopalı sokak kavgaları yaşanırsa şaşırtıcı olmaz benim için.

Ha birde nasıl ki her meslek gurubuna yeni unvanlarla hitap ediyorsak (mesela kapıcı yerine apartman görevlisi, tezgâhtar yerine satış elemanı, sekreter yerine yönetici asistanı gibi) mafyaya da artık organize suç örgütü diyoruz. Tabi mesleki donanım yanında unvan konusunda da çağa ayak uydurmak lazım.


Gir bir mafyaya çoluk çocuk hayatın kurtulsun. Aile babası olacaklar için ideal meslek. Artık kız babaları sorar.

-Efendim oğlunuz ne işle meşgul?  

-Beyefendiciğim, kendileri henüz yeni mafyaya intisap ettiler. Orda kariyer planlıyorlar

-Hangi pozisyondalar efendim?

-Şimdilik çek senet tahsilatı konusunda eğitim alıyor ama yakın zamanda otopark değnekçiliğine terfi etmesini bekliyoruz. Çok zeki, gözü açık, becerikli bir gençtir. Uzakdoğu dövüş sanatları ile beraber her türlü silah konusunda  kendini geliştirme çabasında efendiciğim. Ayrıca Sosyal psikolojide algı yönetimi ve kara propoganda yöntemleri üzerine çalışmaları mevcut.

-Oh maşallah maşallah ideal damat adayı.

-Yani beyefendiciğim hanım kızımızı saraylarda yalılarda yaşatacağımıza yatlarda limuzinlerde gezdireceğimize emin olabilirsiniz…

Efendim bu milletin mafyası bile böyleyse, bu milletin sırtı yere gelmez evelallah.

  

30 yorum:

  1. İntisap etmek mühim mesele :)

    Panayirdan hallice gidiyor gerçekliğimiz,fantastik ve değişik.

    Hayır olsun bakalım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya panayırdan daha belirsiz ve rast gele. Bakalım yeni günler neler getirecek :)

      Sil
  2. Böyle insanlar sayesinde kazanç elde etmekte mümkün

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle insanlar rol model oldukça her şey mümkün:)

      Sil
  3. ha haaaa yerli dizilerden başlayıp gündem dizilerine geçtin ha haaa :) bakalım bugünlerin dizisi çok sevilcek mi? :)frankfurt okulu da çok iyi bu arada :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay gerçeklikle kurgu iç içe güzel ülkemde. Eğlenceli memleket aslında:)) Eh yani mafya yepyeni bir ekol oluşturacak gibi bu gidişle :))

      Sil
  4. lan bırak!diyorum durup durup.Freudun psikanalizini O'nun için okumayı düşünüyorum:)yazı çok hoştu bu arada

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Yani bu gidişle psikoterapimizi de evimizde kendimiz yapacak yetkinliğe ulaşacağız :))

      Sil
  5. Hem mafya dizileri bıktırdı hem de fakir kız zengin patron dizileri. Hiç bıkmıyorlar da aynı şeyleri çekmekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen bir konu tutmaya görsün, ardı ardına çevirip döndürüp yeniden çekiyorlar:)

      Sil
  6. Ben pek haz etmiyorum bu mafya dizilerinden, filmlerinden. Müptelaları var ki hep gündemdeler. Deep bahsedince gelip bir merhaba demek istedim. Yüreğine sağlık 🧿😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi reytingi yüksek olmasa bunca versiyonu çekilmez. Arz talep meselesi:)

      Sil
  7. Çok güzel bir yazı olmuş anlayana:) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Anlayan anlıyor da anlamazlığa veriyor sanki :))

      Sil
  8. işin içinde komedi varsa izliyorum yoksa pek izlemiyoru mafya dizilerini

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çekilir çile değil. İstem dışı maruz kaldığım fragmanlar bile sinirimi zıplatmaya yetiyor :)

      Sil
  9. dünkü yazımda sen vardın yineee :)

    YanıtlaSil
  10. Valla süper yazı olmuş, süper. Tüm gazete köşelerine, bilimum yerlere koymalık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim... Neden olmasın hadi bir el atıversin blog arkadaşlarım:))

      Sil
  11. Bu tipler mesleklerini nasıl icra edebiliyorlar ki :D Yazıyı gülümsemeden okuyamadım. İyi tespit yapmayı geçtim o kadar iyi anlatmışsınız ki :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tebessümünüz bol olsun:) Hali pür melalimiz işte naparsın:))

      Sil
  12. Harika bir yazı olmuş, tebrik ederim. Artık kitap önerilerini mafya liderlerinden alıyoruz. Çağ atlamak böyle bir şeymiş!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Yalnız,bence biz çağ atlamadık, çağa ters takla attırdık :))

      Sil
  13. Güzel bir yazı olmuş. Elinize sağlık. Mafya filmleri ve dizileri mafyanın itibarını ve prestijini arttırma projelerine dönüştü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Maalesef aynen öyle oldu. Mafyanın bunca itibar görmesinde dizilerin payı büyük.

      Sil
  14. Selam uzun zamandır buralarda yoktum şimdi yeni bir blogla tekrar döndüm sizide takipteyim. Rica etsem bloguma göz atıp takip eder misiniz ? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba hoş geldiniz. Sanırım blog yazmak bir bağımlılık oluyor zamanla. İsteseniz de bırakmıyorsunuz.😊

      Sil
  15. Akşam üstlerini geceye bağlayan uzunluktaki dizileri izleyen çocuklardan nasıl bir gelecek nesil çıkar merak içindeyim doğrusu. Mafya dizileriyle pek aram yok. Ama karakterlerin ellerinde kitap varsa reklam da olsa kitap okumaya özendirilmesi hoşuma gitti. :) Keyifle okuduğum bir yazıydı, emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mafya dizileri ile büyüyen nesiller ülke geleceğinde söz sahibi olmaya başladılar aslında ve sonuç hiç iç açıcı değil maalesef.Kitap önerisi yapan ise reelde ki suç örgütü lideri.
      Beğenmenize sevindim. Ağlanacak halimize gülüyoruz işte.Yoksa kafa yemelik durumlar😊

      Sil