23 Eylül 2018 Pazar

MİLLİ ÇÖP MESELESİ




Birkaç arkadaşla bir hafta sonu beraber geçirmeye karar verdik. Temiz havada tüm şehir parklara bahçelere dökülmüş. Piknik alanında ki amfi tiyatroya gittik baktık oyun var. Sevindik. Oyunun başlamasına daha vakit vardı. Ama biz içeri girdik uygun bir yere oturduk. Amfi tiyatro yavaş yavaş doluyor. Bir yandan muhabbet ederken bir yandan da yanımızda getirdiğimiz çiğdemleri çitlemeye başladık. Tabi kabuklarını elimizdeki poşete atıyorduk. Arkamızda da neşeli bir genç gurubu bir yandan yüksek sesle gülerek bir yandan konuşuyorlar. Tabi yazın tüm Ege şehirlerinde olduğu gibi ellerinde çiğdem var ama çekirdeklerini yere atıyorlar.

Böyle sevimli ve neşeli gençlerin kabukları yerlere atmasından rahatsız olduk. Ama ikaz etsek nasıl karşılanır onu da bilmiyoruz. Bir kaç kere ,(bir durak için bindiği otobüste, yorgun argın oturan gençlerin başında gözlerini dikip bakan emekliler gibi ) şöyle dönüp baktık ama gençler hiç oralı olmadı bile.

Kibarca ikaz edelim diyoruz ama napalım bilemedi k.En sonunda arkadaşın birinin önerisiyle yanımızda ki gazete sayfalarından birinden kocaman bir külah yaptık. Arkadaki gençlere uzatırken de “isterseniz çöpünüzü içine atabilirsiniz” dedik. Galiba müzik sesinden gençler tam olarak ne dediğimizi duyamadılar.

Sonra içlerinden biri, bir avuç çiğdem alıp bizim gazete külahına doldurdu. Biz bir yandan gülüyoruz ama bir yandan da mahcup olduk. Tabi çiğdem alışverişinden dolayı da biraz samimiyet oluştu. En sonunda elimizdeki gazozların olduğu poşeti boşaltıp gençlere yeniden uzattık, meramımızı anlattık. Bu sefer gençler de gülerek poşeti aldılar. Kabukları içine atmaya başladılar.

Tiyatro bitince çıkarken arkaya dönüp bir baktık ki ne görelim. Evet, gençler kabukların bir kısmını poşetin içine atmışlar ama poşet de yerde… Tüm tiyatroda yerlerde, oturaklarda gazoz şişeleri, bisküvi, çerez, cips ambalajları ve çiğdem kabukları…

Birkaç gün sonraki bir seminerin çay arasında arkadaşlara olayı anlattım. Gençlerden biri gülerek “ama ben de çiğdem istediğinizi zannederdim” deyince hep beraber yeniden güldük.

Ya maalesef ortak kullanım alanlarına atılan çöpler meselesi ciddi bir sorun.

Yakın bir zamanda Japon turistler Önce Kapadokya da sonra İzmir’ de çöp toplayarak bizi utandırdı.

Sonrasında sosyal medyada #milliçöpmeselesi etiketiyle güzel bir kampanya başlatıldı.15 Eylül Dünya Çöp Toplama Günü’nde insanlar çoluk çocuk sokaklarda çöp topladı. Evet, bu çöp sorununu tam olarak çözmez belki, ama farkındalık adına güzel bir kampanya oldu. Umarım bu duyarlılığı tüm seneye yaygınlaştırmayı başarabiliriz…



HAMİŞ: Çiğdem, çekirdek kabuğu üzerinde ayrıca durmak istiyorum. Organik çöp oldukları için tabiata metal ve plastik atık kadar zararının olmadığını düşünürdüm eskiden. Öğrendim ki kabuklardaki tuz toprağı tahrip ediyor, bitki dokusuna zarar veriyormuş. Özellikle yazın parklarda ciddi miktarlarda kabuk oluyor ve temizlenmesi de diğer çöplere nazaran daha zormuş.

18 yorum:

  1. Elin Japonu ülkemizi temizliyor bu utanç bize yetmeli ama yetmiyor, burada da çok görüyorum, yaz akşamları koca koca kadınlar ellerinde çekirdekler çitleye çitleye geziyorlar bir yandan da kabukları yerlere atıyorlar. Sorsan çoğu temizlik hastasıdır! Ama kendi evlerini temiz tutar, sokağa çöplük muamelesi yaparlar.

    Eline sağlık cam güzeli'm...çok önemli bir konu...

    YanıtlaSil
  2. Özellikle piknik alanları maalesef çöpten geçilmez oluyor. Piknik alanında şöyle bir olaya şahit oldum: Oldukça şık giyimli bir bayanı piknik alanında bir adam durdurdu. "Hanfendi, kâğıdınız düştü" deyince kadın "Hayır, düşürmedim" dedi. Adam "Düşürmediyseniz, yere attınız o zaman" deyince kadın bu defa yere attığı kâğıdı alıp çantasına koymak zorunda kaldı.

    Çevreye olan duyarlılığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Temizlik önce içten başlayıp sonra dışa doğru devam eder. Modern, sosyal ve alımlı gördüğün tüm kişiler aslında baştan sona kadar pis. Evde, okulda ve arkadaş çevresinde yeterli otokontrol ve sosyal disiplin yok ki. Sen insanlıktan çok fazla şey bekliyorsun. Güzel mekanları çirkinleştirmek için herkes her şeyi yapmaktadır. Üzgünüm.

    YanıtlaSil
  4. Yani japonların ülkemizde çöp toplaması gerçekten bizler için utanç verici ama işte bu manzarayı anlayana..🤔Anlamayanlar zaten her zaman aynı,değişmez.."Japaonlar bize hakaret etti" diye veryansın bile edebilirler..🤔😁 Bence önemli bir konuya değinmişsiniz,emeğinize sağlık..✔🙂

    YanıtlaSil
  5. "bücürükveben"
    Evet şaşırtıcı olan da bu.Ülkemizdeki ev hijyeni Dünya'da üst sıralarda olmasına rağmen fütursuzca sokaklara çöp atılıyor olası enteresan.

    YanıtlaSil
  6. "Kitaplara Kaçanlar"
    Ne kadar kibarca bir ikaz olmuş ve hanımefendide de utanma duygusu varmış.Ama insanlar öyle bir halde ki,ikaz edince nasıl bir karşılık alacağını kestiremiyor insan.

    YanıtlaSil
  7. "Dönüşü Olmayan Orman"
    Evet dediğiniz gibi "güzel mekanları çirkinleştirmek için herkes her şeyi yapıyor." Hz Eyyüb'ün kabrinin etrafı piknikçilerin mangal dumanından ve çöpten geçilmiyordu.Ölüye saygı yoksa diriye ve çevreye saygı olur mu ?
    Ama başkasının attığı çöpü toplayan duyarlı insanlar var oldukça umut da vardır diyorum ben.

    YanıtlaSil
  8. "Ertuğrul Yıldırım"
    Ya,gerçekten hakaret olarak algılayan bile çıkabilir.Olsun biz onların yerine de utanırız napalım.

    YanıtlaSil
  9. Çöp sorunu çözemiyoruz çünkü yetiştirme tarzı olarak da çocuklarımızı öyle yetiştirmiyor bizler de hala kimsenin görmediği yerlerde çaktırmadan çöpü atıyoruz :( Bir söz geldi aklıma ''Medeniyet,herkesin seni görmediği yerde bile esnediğinde ağzını kapatabilmektir.''Hangi düşünür söylemişti hatırlayamadım...

    YanıtlaSil
  10. "Daha Mutlu Yaşam"
    Haklısınız...Ailelerin rolü çok önemli.5 yaşındaki yeğenim,yediği dondurmanın ambalajını yere atmamak için elinde eve kadar getirirken,lüks bir araçtaki mahlukun(!) sigara ambalajını gazoz ve su şişelerini yolun ortasına attığını gördüm. :((

    YanıtlaSil
  11. İnsanlar sanki evlerinde çöpü yere atıyor gibi sokakta yerlere atıyor ya, ayar oluyorum.

    YanıtlaSil
  12. Bu çöp meselesi ahh!!!
    Ben de beklerim bloga, sevgiler :)

    YanıtlaSil
  13. of sorma yaa biz pisiz işte. evlerin içi temiz sokaklar kirli. insan yurtdışını görünce utanıyor vallası :)

    YanıtlaSil
  14. "Beyda'nın Kitaplığı"
    Olmayacak gibi değil ki...Kendi evine atmaz ama :((

    YanıtlaSil
  15. "Kafa Dergi"
    Yaa ...ah bu çöp meselesi.Takip ediyorum yazılarınızı. :))

    YanıtlaSil
  16. "deeptone"
    Aynen öyle biz onlar adına utanıyoruz.Bu tür kampanyalarla çocuklarımızda farkındalık oluşturabilsek ne iyi olur.Onlar daha duyarlı ve naifler.Büyükler belki onlardan utanır:))

    YanıtlaSil
  17. İnşallah senenin her günü temizlik bilinciyle hareket ederiz :)

    YanıtlaSil
  18. "Arif öztürk"
    Umarım öyle olur :)

    YanıtlaSil