6 Aralık 2017 Çarşamba

KADININ SEÇME VE SEÇİLME HAKKI !

Yeni bebeği kız doğan  arkadaşıma kayınvalidesinin teselli cümlesi ”olsun kızım, o da Allah’ın”  yarattığı Hâlbuki arkadaşımın hayali ilk bebeğinin kız olmasıydı ve öyle olduğu haberine ne kadar sevinmişti.

Kadın erkek eşitliği meselesi  çok su götüren bir mevzu. Bence kadın da erkek de tek başına yarımlar. Ancak bir araya gelince anlamlı bir bütün olabiliyorlar. Dünya dengesi eksi artılar üzerinden sağlandığı gibi insanlık dengesi de kadın ve erkek üzerine kurulmuş

5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin yıl dönümü. Bu hak Dünya’da kadınların büyük çabaları sonucu elde edildi. Cumhuriyet döneminde elde ettiğimiz bu hak  ve diğer kadın hakları için, Osmanlı döneminde de kadınlar aslında bayağı bir gayret sarf etmiş.

Bu konuda etkili çalışmalar yapan çeşitli kadın dernekleri ve çıkarılan dergiler var. Mesela Osmanlı  Müdafaa-i  Hukuk-ı  Nisvan Cemiyeti (Osmanlı Kadınının Haklarını Savunma Derneği)kadın hakları için yaptığı diğer çalışmaların yanında, ilk feminist kadın dergi  olan” Kadınlar Dünyası “ dergisini  de çıkarmış. Derginin yazar kadrosundan mürettiplerine varıncaya kadar hepsi kadın. Kadınların hak ve hukuku tanınmadıkça erkek yazılarına yer verilmeyeceği” belirtiliyor. Tabi 1. Dünya savaşı ve ardından gelen Kurtuluş savaşı nedeniyle bu çalışmalar yarım kalıyor. En nihayetinde Cumhuriyet döneminde  5 Kasım 1934’te kadınlara seçme ve seçilme hakkı veriliyor
***
                Batı dünyasında da kadınlar oy kullanma hakkına sahip olmak için  çok mücadele etmiş, aşağılanmış, tutuklanmış, açlık grevi yapmışlar. Bu dönemde erkek cephesi de boş durmamış. Aşağıda göreceğiniz  resimler kadın haklarının ne kadar tehlikeli olabileceğini anlatmak için 100 yıl kadar öncesinde Batı’da kartpostal olarak  basılmış. Bu kartpostallarda kadının evinin yeri olduğu, kadın haklarının aile değerlerini nasıl yok edeceğini anlatan  düşünceler anlatılıyor. Gerçi kadınların yılmaz mücadeleleri sonucu statüleri  değişmiş olsa da bu kartpostallar, erkeklerin kadına bakış açısını göstermesi açısından ilginç. Bu kartpostallar Kadın ve Cinsiyet Çalışmaları yapan Prof.Catherine H. Palczewski’nin 15 yıl boyunca biriktirdiği koleksiyonundan parçalar.

Şimdi bize komik gelen bu resimler asılında kadınların nelerle uğraşmak zorunda kaldıklarını gösteriyor.

Ve son söz diyorum ki konu kadın olunca Doğu Batı insanı olarak yokmuş (!)  aslında birbirimizden farkımız…













15 yorum:

  1. Temsil önemli yetenektir. Biz insanların belli kesiminde teslim yeteneği var. Hak kavramı ilk çağlardan beri tartışılan bir anlam olsa da üzücü olan bu yarışmacı insan etiğinde insanlar arası girilen güç iradesi. Temennim tek hak olması o da tüm insanlığı, tüm hayvanları ve bitkileri kavrayan yaşam hakkı olsa. Ama yarışmacı etiğin yarar ilkesi her zaman çıkarı kendisine eşitler bu da mübah olan mübağlalar yaratır. Günümüz aydın insanlar mutlu olsun...

    YanıtlaSil
  2. Cam güzelim bu harika yazıdan ötürü kutluyorum. Kayınvalidenin söylediğini duyunca gözümün önüne benim daha doğrusu bizim (artık bizim bloğa ait sayılır) Karpuz apartmanındaki Huriye kaynana geldi:)))

    Sufrajet kadınları ile ilgili netflix'te bir film izlemiştim, bu karikatürleri çizenler utansalar derim ama hepsi zaten çoktan öteki dünyaya gitmiştir, kadınlar İngiltere'de bayağı çile çekip, hapislerde kahroldular haklarını elde etmek için, rastlarsan mutlaka izle derim o filmi. Biz Atatürk'ümüz olduğu için hop hazıra konmuşuz ne kadar şanslıyız.

    Eline sağlık tekrar.:)
    İyi geceler:)

    YanıtlaSil
  3. "Ruhsuz Atmaca"
    Önemli bir noktaya değinmişsiniz.Aslında hak mücadelesi sadece insanlık eksenli değil diğer tüm canlı varlıklar içinde olmalı.Ama insanoğlu var olan eşyada tasarruf yetkisini suistimal ederek,bu üstünlüğünü diğer canlılar aleyhine kullanmaya devam ettikçe dünyanın dengesini bozacağı gibi en büyük zararı da kendisi görecek.
    Mutluluklar daim olsun...

    YanıtlaSil
  4. "bücürükveben"
    hah ha yaşasın kaynanalar ve kaynana hakları ;)
    Suffragette(Diren) filmi her ne kadar çeşitli eleştiriler almış olsa da güzel film.Evet o haklarımızın kıymetini bilmek ve değerlendirebilmek ümidiyle...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Aaaa ne güzel bir blog, ne güzel bir yazı. Nerelerden nerelere geldiğimizi çok güzel özetleyen bir yazı olmuş. Ama erkekler hep aynı yerde:)
    Belki de haklar mücadele etmeden önümüze altın tepside sunulduğu için kıymetini bilemeyip halaaaa geri gitme çabasındayız. Haklarımızın ve o hakları bize sağlayan Atamızın kıymetini hep bilmek dileğiyle.
    Blogunuzu ve yazılarınızı çok beğendim. Ben de beklerim wwww.idilob.com

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel görseller, özellikle onlar etkiledi ama elbette yazı da güzel :)

    YanıtlaSil
  7. "idil"
    Teşekkür ederim.Siz de ne güzel bir okuyucusunuz :))Evet kadınlar olarak çok ilerleme kaydedildi ama erkeklere de haksızlık etmeyelim, kadın konusunda onlar da epey mesafe katettiler :))
    Haklısınız kolay elde ettiklerimizin değerini maalesef bilmiyoruz :((
    Blogunuza ulaşamadım.Adresinizi tekrar verirseniz muhakkak gelirim...

    YanıtlaSil
  8. "Emre Bozkuş"
    Evet bazen bir kare,sayfalar dolusu sözden fazlasını anlatıyor.Yorumunuz için teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  9. "İlkay Özgür"
    Evet insan olma ortak paydasında buluşabilsek ne kadar güzel olacak.O zaman insani değerlere de daha fazla önem verebileceğiz :))

    YanıtlaSil
  10. Güzel bir paylaşım olmuş, elinize sağlık. Ben fenizmi doğru bulan bir insan değilim çünkü onu da abartıya kaçıran kadınlar oluyor. Her şeyin abartısı zararlıdır. Karşılıklı saygı ve sevginin olduğu hiçbir yerde ne kadın ezilir ne de feminizme gerek kalır. İnsanlığımızı biraz sorgulayarak dünyayı daha yaşanabilir bir yer yapabiliriz diye düşünüyorum her anlamda :)

    YanıtlaSil
  11. koyduğun fotolar çok ilginç. dergi kapakları ve dergilerden he herhalde :)

    YanıtlaSil
  12. Muazzam bir yazı elinize sağlık.🙏

    YanıtlaSil
  13. "Mücahit Dogan"
    Teşekkür ederim.Kadınların hak mücadelelerinin bilmediğim yönlerini keşfettiğim için sizlerle paylaşmak istedim ,yoksa feminizm ne kadar gerekli çok ta düşünmedim.Ve aslında biraz da çağın gerisinde kaldığını düşünüyorum.Evet saygı ve sevgi bir çok şeyi halledecektir.Yine de sınırların belli olması,bazı hakların kanunlar eliyle korunması da gerekli.

    YanıtlaSil
  14. "deeptone"
    Eveet ben de çok ilginç buldum.Yok bunlar kartpostal olarak basılmışlar.Oy hakkı için mücadele eden kadınlara karşı erkeklerin defansı :))

    YanıtlaSil
  15. "Balthus"
    Teşekkür ederim beğenmenize sevindim.

    YanıtlaSil