28 Aralık 2014 Pazar

TAŞIN SANATA DÖNÜŞTÜĞÜ ŞEHİR MARDİN




Taşların dile geldiği şehir Mardin
     Mardin hakkında hayalinizde çarpıcı bir tablo oluşmasını istiyorsanız şehre akşam girmenizi tavsiye ederim.Kızıltepe yolundan ilerlerken ihtişamlı bir manzara karşılıyor sizi. Görüntü
bir eski zaman güzelinin boynundaki altın ışıklı bir gerdanlığı andırıyor.Gündüz aydınlığında uzaktan ele vermiyor şehir kendini.ancak içine girince fark ediyorsunuz taş kesilmiş sanatı.






MARDİN SOKAKLARI
Bir şehri iyi tanımak istiyorsanız kesinlikle sokaklarında kaybolmalısınız.Ancak o zaman içine alır şehir sizi ,paylaşır gizemlerini hazinelerini.Mardin her bir sokağında hayretle irkilip hayranlıkla seyrederken kendinizden geçeceğiniz (ev demeye dilim varmıyor) sanat eserleriyle dolu.

 


MERDİN'DE GÜN DOĞUMU

MARDİN KALESİ 
Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl!



MARDİN'Lİ BAKIRCILAR
Nesli tükenmiş bakırcı ustaları ile Mardin'in ara sokaklarında karşılaştık.Artık döküm bakırların yapıldığı günümüzde bakır döğen ustalara ancak kıyıda köşede kalmış dükkanlarında rastlayabiliyorsunuz.

MEZOPOTAMYA OVASI
 Aşağıda alabildiğine uzanan arazi  kadim  Mezopotamya Ovası.Tarihi  İpekyolu'nun üzerinde kim bilir hangi kervanlar geldi geçti buralardan.
   Geceleri Suriye'nin ışıkları görülebiliyordu.Tabi bizim gittiğimizde durum böyle kangrene dönüşmemişti.



ABBARALAR
Abbaralar onlarca benzeri  bulunan,  Mardin'e özgü bir sokak biçimi.Abbaraların üstü özel mülkiyet.Yanlış anlamayın sokakların üstüne ev yapan gecekondu zihniyeti değil bahsettiğim.Özel mülkiyetinin altından sokak geçmesine izin veren Anadolu nezaketi.



MÜTHİŞ BİR İNCELİK ! KAPI TOKMAKLARI

Mardin'de kapı tokmakları enteresan.Kapıların üzerinde iki tokmak bulunuyor.Nispeten küçük olanı kadın misafirler ,büyük olanda erkek misafirler için.Böylece kapıyı açmadan gelenin kadın mı erkek mi olduğunu anlayabiliyorsunuz.
LEYLAKLAR 
Artık böyle güzel leylakların açtığı bahçeler kaldı mı?Oturduğumuz çay bahçesindeki leylaklar aklımı başımdan aldı
.


MENENGİÇ KAHVESİ
Mardin'den menegiç kahvesi içmeden sakın ayrılmayın.Muhteşem birşey.Çitlembik ve başka bazı bitkilerin karışımından yapılıyor.Dönerken yanında bir kavanoz menengiç almayı da unutmayın.
Urfa sofrası dışardan salaş görünen bir yer.Ama gece saat 11 de bizim için hazırladığı lahmancunları başka bir yerde yemedik.Tarif edilemez birşey. Mardin'e özgü yemekler isterseniz Münir Usta'ya uğramanız tavsiye olunur.
SOKAĞIN KÖŞESİ
Yine bir detay ve incelik.Sokakların köşeleri üzerinde yük olan hayvanların rahat geçmesi için bu şekilde yapılmış


MARDİN'E ÖZGÜ BEYAZ EŞEKLER
Dar ve dik sokaklarda yük ve eşya ancak bu sevimli  eşekler ile taşınabiliyor.Belediyenin kadrolu eşekleri Mardin'in ara sokaklarında çöp topluyor.Şaka gibi! eşeklerin sigortası bile varmış
ARTUKLU KERVANSARAY OTEL
Kaldığımız otel Mardin'de onlarcası bulunan butik ,taş otellerden biriydi.800 yıllık Osmanlıdan bile eski,nice yorgun yolcuların dinlendiği  Artuklu dönemi yapımı taş bir  bir kervansaray .

ARTUKLU KERVANSARAY OTEL
Otelde kalan meşhur müşterilerin resimleri duvarlara asılmış.Siyasetçiden sanatçıya, iş adamından sporcuya ,yakından tanıdığımız bir çok insanın resimleri duvarları süslüyordu.
ARTUKLU KERVANSARAY OTEL GÜN DOĞUMU
Otelin 5 ayrı terası var.Akşam ve sabah manzaraları harika. Gün doğumunu izlemek için çok erken kalkmak gerekiyor..Yazın güneşin doğuşunun 4.30 civarı olduğunu düşünürseniz , günün yorgunluğu ile yatıp erken kalkarak güneşin doğuşunu beklemenin zorluğunu takdir edersiniz.Ama kesinlikle değiyor.

 

ARTUKLU KERVANSARAY OTEL
 Otel orijinal olarak restore edilmiş ,duvarlarda antika ve otantik objeler var.

 
ARTUKLU KERVANSARAY OTEL
Otelin odaları çok şirin döşenmişti.Aynı zaman da bütün konfor da mevcut.


TATLIDEDE BUTİK OTEL
İçini çok merak ettim.Sağolsunlar gezmeye izin verdiler .Hizmet kalitesini bilmiyorum ama binası muhteşem.

MARDİN MÜZESİ
Mardin müzesinin kendisi de müzeye konulacak kadar güzel.
ZİNCİRİYE MEDRESESİ

Artuklular döneminde yapılan Zinciriye Medresesi  zamanında üniversite işlevi görmüş bir bina .Revakların altındaki  bölümler  öğrenciler ders görürken sınıf olarak kullanılmış.Rasathane olarak ta kullanıldığı için yükseğe inşa edilmiş.Medreseye dik bir yokuşu çıkarak ulaşabiliyorsunuz.
      Neden Zinciriye denildiğini gelince ;rivayet odur ki ; Yazları çok sıcak olan taş binalarda akrep ve yılan çok olurmuş ki simsiyah bu akrepler öldürücü bile olabiliyor.Şehrin alimleri bir araya gelmiş bir zincire okumuş ve onu medresenin iki kubbesinin arasına asmışlar.Ondan sonra akrep ve yılanlar insanlara zarar vermemiş.Başka rivayetlerde var ama en meşhuru bu.O zincir kopuk bir şekilde hala kubbelerden sarkıyor.
Medreseye ismini veren zincirlerden bir tanesi

ZİNCİRİYE MEDRESESİ HAYAT HAVUZU
Zinciriye Medresesi'nin avlusundaki Hayat Havuzu.Suyun çıktığı kurnadan ilk küçük havuza döküldüğü yerin arası anne rahmini,küçük havuz-gençliği,orta havuz-hayatı,bu havuzları en büyük havuza bağlayan uzun oluk kabir hayatını yani sonsuzluğa giden yolu,en büyük havuzda bütün insanların mahşer meydanında toplanmasını temsil ediyormuş.
         Bahçenin ortasındaki havuzda yıldızların yansımalarından astronomi hesapları yapıldığı ve ders verildiği de söyleniyor.


MARDİN PTT EVİ 

Mardin'in en güzel binalarından biri PTT evi olarak bilinen yer.Hani 90 lı yıllarda ev kadınları arasında bir dantel çılgınlığı vardı.Vitrinler,koltuklar ,masalar hatta telefonların  üzerine  bile dantel örtülürdü.İşte Mardin'li ustalar bir adım daha ileri gitmiş binalara dantel örtmüşler adeta.Zamanında bu taş binaları ve meşhur telkarileri yapanlar Ermeni ustalarmış.Diğer ustalar onlardan öğrenmiş.

Ermeni  Mimarbaşı Sarkoz Lole  tarafından  Kasparyan  ailesi  için yapılan bu taş ev  çeşitli defalar el değiştirdikten sonra uzun yıllar PTT evi  olarak  kullanılmış. En son  Mardin Artuklu Üniversitesi'ne devredilmiş,Turizm Uygulama Oteli yapılmak  üzere restore ediliyordu.Zannedersem artık bitmiştir.






MARDİN ULU CAMİİ
 Selçuklular tarafında 11. yy. yapılan Ulu Cami enine uzun olarak inşa edilmiş erken dönem camii özelliklerine sahip bir camii.Revaklı avlusunda birde şadırvanı var.2 minareli olan caminin bir minaresi yıkılmış günümüze ancak biri ulaşabilmiş.
         
Kündekari tekniği ile yapımış,çivi tutkal vs kullanılmadan imal edilmiş olan Ulu Camii mimberi.
Minaresinde kufi hat ile Kelime-i Tevhit,Aşere-i Mübeşşere(cennetle müjdelenen on sahabi )  ve  men yetevekkel alellahi fehuve hasbuhu (kim Allah'a tevekkül ederse o ona yeter) yazılmış.Minaresi şehrin bir çok noktasından görülebiliyor.
MARDİN ULU CAMİİ SAKALI ŞERİF

Mardin  Ulucamii'nde  duvardaki bir nişe Sakalı Şerif'in  (Peygamber Efendimizin sakalından bir kıl) olduğu bir bölüm yapılmış.Fotoselli ,Birisi yaklaşınca ışık yanıyor.Manevi olarak çok etkilendik.Çok güzel bir düşünce .

ŞEYH ÇABUK CAMİİ
Peygamber Efendimizin postası Abdullah Bin Enes  El Cüheyni'nin mezarının da olduğu Akkoyunlu'lar döneminde yapılan  Şeyh Çabuk Camii.

Camide birde benzeri  İstanbul Topkapı Mukaddes Emanetler Dairesinde bulunan  Peygamber Efendimiz' ayak izi var.


DEYRULZAFARAN MANASTIRI
Beşinci yy. da yapılan manastır asırlarca Süryani Kadim kilisesi Ortodoks Rahiplerinin ikamet ettiği bir yer olmuş.Süryani Ortodoks cemaati açısında önemli bir yer.Günümüzde de ibadete açık.Din adamı yetiştiriyor ve inziva da yapılabiliyor.Geniş bir alana  inşa edilmiş ve etrafında üzüm bağları var.
   Müze olarak ziyaret edebiliyorsunuz .Çok uygun fiyata çok güzel gümüş takılar ,hediyelik eşyalar ve ortodoks inancını anlatan kitaplar var.
DEYRULZAFARAN MANASTIRI
Manastırda yüzlerce yıllık çok sayıda antika eşyalar sergileniyor.

DEYRULZAFARAN MANASTIRI
GÜNEŞ MABEDİ
Manastırın yerinde  MÖ.4000   yıllarında Asurlular  güneşe taptıkları bir mabed inşa etmişler.Küçük bir pencereden içeri gün ışığı giriyor.Sabah ve akşam güneş doğarken ve batarken ibadet ederlermiş.Aynı yerde birde sunak var.
    Mabedin tavanı çok enteresan.hiç bir harç,kum ,kireç  vs kullanılmadan inşa edilmiş.Taşlar verev bloklar halinde  kesilip  doğal bir kilit sistemi oluşturularak birleştirilmiş,Tek bir taş 2 ton civarında .Toplamda 500 tona ulaştığını söyledi rehber.Bunu duyunca nefesimiz daraldı, zor attık kendimizi dışarıya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder