14 Aralık 2018 Cuma

SOSYAL SINIFLARIN YENİ ER MEYDANI ; Sosyal Medya

 PEMBİŞ (!)  GELİNLER NE İSTİYOR ?

SOSYAL SINIFLARIN YENİ ER MEYDANI; Sosyal Medya

 “Sınıf mücadelesi artık sosyal medya üzerinden veriliyor” desem abartı olur mu bilemedim…

Pembiş gelinler sosyal medyayı ikiye böldü nicedir. Mutfak eviyesinden çaydanlığına, el gırgırından duvar saatine pembenin 1001 tonundaki aksesuarlarla tamamlanan, pembe beyaz mobilyalı yeni gelin evleri yaratımcı tasarımda sınır tanımıyor. Pembiş sofra takımlarıyla koçişlerine!  tatliş! Sofralar hazırlayan Pembiş!  Gelinlerimiz, diğer sosyal medya kullanıcıları tarafından çoğu alayla karışık ağır bir dille eleştirilip kınanadursun, onlar aldırmadan her yeni gün kendilerini de aşarak, diğer kullanıcılara aldırmadan, yollarına devam ediyorlar.

  Gün geçtikçe sayıları çoğalarak alanlarını genişleten Pembiş gelinlerimiz şimdilik galip görünüyor. Sosyal medya da bazı kızlarımızın “burada alay edersiniz ama gerçek hayatta onlarla evlenirsiniz “ serzenişlerinden anladığımız kadarıyla, erkeklerin de örtülü bir desteği söz konusu.

         Diğer yandan Pembiş!  Gelinlere dudak büküp “ayy ne banal” diyen seçkinci tayfa da aslında başka klişelerin kurbanı olmaktan kurtulamıyor. ”yapmayanı dövüyolla “ diyebileceğimiz kitap-kahve fotosu paylaşmayan, mürekkep yalamış gencimiz handiyse kalmadı. Gugıllamadan ismi yazılamayan düşünürlerden, popüler bilim insanlarından, teknoloji fenomenlerinden aforizma kasan paylaşımlar yapmayanlar, kendi sosyal sınıfında yetersiz bakiye muamelesi görüyor. Yıl boyunca aç bi ilaç yaşayıp bir önceki senenin tatil kredisini ödeyen insanlarımız, beş yıldızlı otellerdeki tatil fotoğraflarını, nerdeyse ömür boyu kredisini ödeyecekleri, görgüsüzlüğün de gözünü çıkartan düğün nişan balayı fotoğraflarını ( tat etiketiyle ) dönüp dönüp paylaşıyorlar.

Pahalı bir saat takılmış tek elin, markası görünecek şekilde direksiyonunu tuttuğu, hülyalı bakışlarla uzakları seyreden foto olmayan pp profilden sayılmıyor neredeyse. Annesinin açtığı gözleme  ayranla büyüyen nesil akçaağaç şuruplu pay kek ve sumuti olmayan kahvaltı sofralarının fotolarını  paylaşmayı ar sayar oldu. Nenesinin tarlada döktüğü terin bir mislini spor salonunda dökmeyen, bahçesinde plates yaparken villasının fotosunu koymayan kızcağızlar yeni nesil  society woman lisansını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Yan yatırılmış ressam şapkası, ipek fular ve pipo ile Yeşilçam filmlerinde  karikatürize edilen tiplemeleri sergi salonlarında gördü bu gözler.

Noldu bize?  Nerden düştük bu hallere?

***

İnsanlar yapıları itibariyle bir arada yaşamaya mecbur sosyal varlıklar. Hayatlarını devam ettirebilmek için üretmek ve ürettiklerini değiş tokuş yaparak toplumun diğer fertleri ile yardımlaşmak zorunda. Toplum tarafından kabullenilmek saygı görmek önemli  psikolojik ihtiyaçlar arasında. Kişi toplum tarafından kabullenilmek için, toplum tarafından oluşturulan normlara uymak zorunda hisseder kendini. Çeşitli ödül ve yaptırımlarla  da toplum, fertleri kendisine uymaya zorlar. Buradaki ödül toplumsal onaylanma, sosyal ilişki kurma vb. davranışlar iken ceza sistemi de kınama ve dışlama tarzı davranışlardır.

Statü bireyin toplumsal sistem  içinde edindiği yerdir. Statü kişinin kendini kabul ettiği veya istediği  değil toplumun  diğer üyelerinin onu kabul ettiği yerdir. İnsanlar kendilerinden üst statüde gördükleri kimselerle iletişim kurma eğilimindedirler. Böylece üst  statüdeki kişilerle iletişim kurarak toplumsal  itibarının yükseleceğini ve onların sosyal ve ekonomik imkânlarından yararlanacağını düşünür. Toplumumuzda sınıfsal farklılıkların kalktığı düşünülse de yeni yeni sosyal sınıflar oluşmaya devam ediyor. Geçmiş 20 yıldan beri birçok şey değişti ve yepyeni toplumsal sınıflar oluştu. Günümüzde bireyler kendini ispatlama ve statüsünü yükseltme çabasıyla baş etmeye çalışıyorlar.

Kişinin kendini yeterince güçlü hissetmediği zamanlarda statü sembolü olarak görülen eşyalara ve davranış kalıplarına daha çok başvurulur.

Tüm bu değişiklerin ve karmaşanın içinde kendine yer edinmeye çalışan günümüz modern toplumundaki  bireyler ( özellikle de  gençler) statü sembolleriyle kendini ispatlama çabasındalar. Sosyal medya, görece olarak normal hayattan daha kolay  olmak istediği görüntüyü vermeye yarıyor.

Aslında insanların olduklarından daha farklı bir görüntü çizmeye çalışmalarının, üst sınıf olarak gördükleri kişilerin davranış kalıplarını uygulamalarının, görgüsüzlük boyutunu aşan davranışlar sergilemelerinin ardındaki gerçeklerden biri de işte bu sınıf mücadelesi ve statü elde etme çabasıdır.

Eh böyle olunca da sosyal medyada herkes normal hayatından farklı ikinci bir sanal profil oluşturuyor. Eski Türk filmlerindeki zengin koca bulma uğraşındaki güzel kızlarımızı hatırlayın. Hani güzel kızımıza tüm mahalle destek olur ellerindeki avuçlarındaki tüm birikimlerini kızımızı zengin ve asil göstermek için harcarlar. Kızımız sınıf atladığında onlarda onun imkânlarından yararlanma düşü kurarlar.

Ve kızımız sosyeteye karışır, zengin ve yakışıklı bir beyle tanışır. Türlü oyunlar ve cilvelerle evlilik teklifini koparır.

Vee süperiz… Aslında zengin ve yakışıklı (!) gencimizde kızımız gibidir. Zengin bir kızla evlenebilmek için arkadaşlarının desteğiyle zenginmiş! Gibi yapmıştır. Ve finalde güzel ve yakışıklı iki fakir genç, el elde baş başta öylece hüsran içinde  kalırlar ya.

Hah işte aynen o şekilde makyajlı  sahte sosyal medya profilleriyle elde edilmeye çalışılan statüler de öyle pek işe yaramıyor. Mış gibi yapan insanlarımız hayal kırıklıkları ve mutsuzlukla yaşamaya mahkûm oluyorlar.

 



             











37 yorum:

  1. Sosyal medya artık hayatın aynası oldu.
    Dediğinizi deseniz yanlış olmaz.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sınıf mücadelesi artık sosyal medya üzerinden veriliyor :))

      Sil
  2. Merhaba cinsiyet kodlamasını renk üzerinden anlamlandıran kitle olduğu sürece pembiş gelinler varlıklarını sürdüreceklerdir. Kendilerince hayatın keyfini çıkarıyorlar. Dönüşüm geçiriyor, yeniliklerde sancılı oluyor.

    Aşağıdaki blogta benzer endişelere sahip gözüküyor. Eleştirilerini sakınmıyor.
    https://ayipamagercek.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte o kodlamaları toplum yapıyor.Kendisini gerçekleştirememiş bireyler de,kendini topluma kabul ettirip onay almak için bu kodlamalara uygun hareket etmeye mecbur hissediyor.Görece olarak daha eğitimli olduklarını düşünen kesim ise alay ettikleri üzerinden kendilerini ifade etmeye çalışıyor.Toplumun farklı kesimleri farklı klişelerin kurbanı.
      Evet dediğiniz gibi dönüşümler sancılı oluyor...

      Sil
  3. Sosyal medyaya kimse olumsuz anılarını koymuyor nedense! Herkes olmadığı gibi görünmeye çalışıyor. Gösteriş, takip edilme duygusu (olumlu ve olumsuz anlamda) her geçen gün çıtayı daha fazla yukarı çıkarıyor. Doyumsuzluk artıyor. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlar oldukları gibi değil,olmayı istedikleri, görüntüyü vermeye çalışıyor.Görünür olmaya çabaladıkça da kalabalıkların içinde kaybolmamak için çıtayı yükseğe taşımaları gerekiyor.Bir kısır döngü içindeyiz yani.

      Sil
  4. O dantelli tostlar filan gerçek mi ya?? Mesele o boyuta geldiyse karı-koca hemen bir psikologa basvursunlar bence:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanın bilmiyorum.Zira "yok canım,bu kadar da olmaz"dediğimiz nice şey gerçek çıktığı için gerçeklik algım şaşmış durumda :))

      Sil
  5. Sosyal medya sayesinde ülkemizdeki psikiyatrik vakanın ne kadar çok olduğunu görmüş oluyoruz. çok vahim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya ...Sosyal medya toplumumuza aynalık yapıyor.Yansıyanlar bizim gerçeğimiz :))

      Sil
  6. İnsanların yaşam tarzları çok değişti.Katılıyorum aynen
    ---Kocişim
    ---aşkitom
    --O ha falan oldum yani
    ---Dün paristeki eyfer kulesinin çatı katındaydık....Bebişim ve ben
    ---Dantellerimi paylaştım sırf inat olsun diye...
    SONUÇ:ELDE VAR SIFIR,,TÜKENMİŞ HAYATLAR,,MUTLULUK OYUNLARI

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet güzel tespit."Mutluluk oyunu" Mutlu olduklarını bu kadar ilan etme ihtiyacı hissetmeleri,aslına tersi bir durum olduğunun kanıtı.

      Sil
  7. ha haaa evet evet. ya ben pembiş gelinleri çok seviyom amaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hah ha ...Evet ya ne çok eziklediler bu pembiş gelinleri.Entelliğimize ziyan gelir diye pembe eşyaların olduğu reyonların önünden geçmeye korkar olduk :))

      Sil
  8. ''Makyajlı sahte sosyal medya profilleriyle elde edilmeye çalışılan statüler de öyle pek işe yaramıyor.''Katılmamak elde değil...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet,makyajlar çıkınca da mutsuz,tatminsiz,güvensiz gerçek yüzler çıkıyor ortaya.İnsanlar artık ciddi bir güven sorunu yaşıyor.

      Sil
  9. Bir gösteriş merakı aldı başını gidiyor. Görmekten ziyade görünmeye odaklanır hale geldik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız.Görmekten ziyade görünmeye odaklanır olduk...

      Sil
  10. çok iyi tespitler
    fotoşopla herkes dünya güzeli instagram dünyasında şekerim
    sahte hayatlar olduğu gibi gerçekler de var aslında
    ama sadece bir ruj fotosuna onbinlerce beğeniyi anlayamıyorum ben o da başka bir konu
    acılarını mutsuzluklarını niye paylaşsın ki insan orada
    fotoğraf albümü gibi görüyorum ben instagramı
    geleceğe güzel anılar bırakma gibi
    dönüp bakıp mutlu olacağın fotoğraflar
    hayatın gerçeklerinden ve acılarından bir soluk alma bir kaçış örneğin
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet.Sosyal medyaya farklı bir yönünden bakmışsınız.Geleceğe güzel anılar biriktirme.Neden olmasın :))
      Benim tespitlerim durum değerlendirmesi sadece.Yargılamak yada kınamak değil.Hatta kınayanların başka klişelerin kurbanı olduklarını anlatmaya çalıştım :))

      Sil
  11. sosyal medya yalan dünya herkes mutlu keyifli varlıklı ah keşke gerçekten öyle olsa...bayıldım yazınıza...takipteyim ...sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de takviminize bayıldım.Değil mi ? Keşke olsa :))

      Sil
  12. Merhaba, blogunuzu ziyarete geldim. Benim blogumu yorum ve ziyaretinizle desteklerseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  13. Hoş geldiniz.Tabi ki iade-i ziyarete gelirim :))

    YanıtlaSil
  14. Yazıyı tekrar okuyunca o dantelli tost dikkatimi çekti :) Bu gerçek olabilir mi yaaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanın bilmiyorum.Ama birilerinin sosyal medyayı trollemek için yapmış olduğunu umuyorum :))

      Sil
  15. Aaaaa! Bir yaşıma daha girdim cam güzeli'm.
    Evet görüyorum bu görgüsüz ve gayet isabetli tespitindeki sınıf atlama çabalarını ama dantelli tost ve pembe kurdelalı çokoprensi ilk kez gördüm. (antihijyenikliği konusuna hiç girmiyorum) benim de maalesef öyle bir sosyalmedya arkadaşım var, sanırım paylaştığı zaman kendisini ünlü hissediyorlar çünkü ünlüler de 7/24 her yaptıklarını paylaşıyorlar ya, böyle karı-koca birbirlerine sosyalmedyadan iltifat ediyorlar. :) Çok komiğime gidiyor ama iyi insanlar, merhametli insanlar, sevgi dolular hatta sokaktan bir kediciği kurtardırlar elbebek gül bebek bakıyorlar, bunu bildiğimden çaktırmıyorum yoksa valla arkadaşlıktan çıkartmam an meselesi:)))
    Eline sağlık, tüm satırlarına katılıyorum:) Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Müjde abla.Haklısın bir çok insan ünlülere öykündüğü için özel hayatını sosyal medyada bunca paylaşıyor.

      Sil
  16. Çok güzel tespitler, süpersonik yazı... Takipteyiz :)

    YanıtlaSil
  17. sürekli herşeyini sosyal medyalar da orada bura da yayınlayan insanların araştırmalar sonucunda psikolojik sıkıntıları olduğu ortaya çıkmış bunu ben demiyorum doktorlar diyor :) saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah evet.Sosyal medya yeni yeni hastalıklar kattı literatüre

      Sil
    2. Allah yardımcımız olsun diyelim :)

      Sil
  18. Sizin bloğunuz çok güzel ama ben kendi sayfamdaki yorumlara bile güçlükle yetişiyorum o yüzden birçok arkadaşımızın bloğunu ziyaret etmekte geç alıyorum böyle. ;)Gelmişken size biraz gezineyim dedim de Bu yazı çok etkili olmuş. İnsanlar gösteriş meraklısı oldu. Sosyal medyanın da bunu payı hayli fazla. Bana da buna benzer bir soru gelmişti okuyucudan. Bu sunumları o kadar normal görüyor ki gözü, eşinin buna kızmış olmasını anlayamıyor bazı bayanlar. Veya dediğiniz gibi tatil fotoları da aynı. Halbuki o tatilin ücretini bütün kış çalışıp ödüyor insanlar... Çok üzülüyorum bu olanlara gerçekten. Siz de çok doğru noktalara değinmişsiniz. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz.Aslında ben de sizin gibiyim.Bir bloga girince,hele de yeni keşfettiysem diğer yazılarına bakarım.Öyle olunca da bazen yorumlar da geç oluyor haliyle.Evet sosyal medya ayarlarımızı bozdu.Tez zamanda ayar tutarız inşallah :))

      Sil
  19. Pembiş gelinler icat ve masraf çıkarıyorlar. Buradan yetkililere sesleniyorum: Birileri pembiş gelinlere "dur" desin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onlar da hayatın bir rengi.Dünya farklı renklerle güzel.Hem bırakın yetkililer daha önemli meselelerle meşgul olsunlar bence 😊

      Sil