11 Ekim 2018 Perşembe

DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ VE ÇOCUK GELİNLER


DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ VE ÇOCUK GELİNLER

Bu gün Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen 11 Ekim Dünya Kız Çocukları günü.Dünyadaki savaşlardan,felaketlerden,ekonomik ve siyasi krizlerden en çok zarar gören çocuklar.Özellikle de kız çocukları.Dünyadaki çocukların yaşam kalitesine dair rakamlar korkunç.UNİCEF’in açıkladığı rakamlara göre 131 milyon kız çocuğu okula gidemiyor.Ve yine 5 – 14 yaş aralığında ki çocuklar arasında kız çocukları erkek çocuklarına nazaran % 40 daha fazla ücretsiz çalışıyor.Büyüklerin sorumluluğunda ki işler çocuklara yaptırılıyor.Ve en büyük sorunlardan biri de eğitim olanağından mahrum olup, çocuk yaşta evlendirilen kız çocukları.

Bu konu maalesef bizim de gerçeğimiz.Daha yakın bir zamanda İstanbul’da çoğunluğu Suriyeli  çocuk yaşta yüzlerce kadının (!) anne olduğu  haberiyle karşılaştık.Yine yakın zamanda zorla evlendirilen kızcağızlar emniyet güçleri tarafından kurtarıldı.Kuaförler çocuk gelinlere hizmet vermeyeceklerine dair kampanya yaptılar. Benzeri haberler medyaya zaman zaman yansıdı. 

 Sorunun elbette ki  bir çok boyutu var.

Öncelikle çocuk yaştaki bu kızcağızların başka alternatiflerinin olup olmadığı pek de konuşulmuyor. Çocuk yaşta evlilikler yasaklansın demek sorunu çözmüyor. Küçük yaşta evlenmeseler de, onları ailelerinin yanında bekleyen daha başka bir hayat yok.Kardeşine bakmak, yada getir götür işlerini yapmak bile olsa, çocuklarının iş gücüne ihtiyaç duyan , insan emeği yoğun işlerle hayatlarını geçirmek zorunda olan aileleri, cahil diye aşağılayarak ya da sorunu meydana getiren sosyoekonomik ve kültürel zemini etüd etmeden ,çözüm bulmadan ,çocuk evliliklerini bitirmek ne kadar mümkün.Genelde yaptığımız, pansuman tedbirlerle kansere çare olmaya çalışmak benzeri çözüm yollarıyla ,sorunu derinleştirdikçe derinleştiriyoruz.

Bu işin tek çaresi olan kız çocuklarının eğitimi için toplum olarak birkaç cılız çalışma dışında neler yapıyoruz?  Eğitimine ulaşabilmeleri için sloganların haricinde gerçekçi hangi çalışmalar var? Asgari eğitim bile alamamış annelerin yetiştirdiği kızcağızları bekleyen onlardan farklı bir gelecek mi?

Milyonların izlediği dizilerde genç kızlarımıza verilen mesaj; okumak için her şeyi göz al, meslek sahibi ol, diğer kızların eğitimi için üstünlük al değil, zengin birini kafalar hayatın kurtulsun. Tüm dertlerin çaresi zengin kocayla evlilik. Genç ve yakışıklı bulamasan bile önemli değil, yaşlı da olur. Evli ise de dert etme, karışı zaten kötüdür ondan ayırdın mı tamam, Mesele hallolur 

Dizileri istemeyen izlemesin demek de çözüm değil. Televizyon hala, eğitimsiz geniş kitlelere tek eğitim kaynağı ve rol model olmayı sürdürüyor. Öncelikle ailelerde farkındalık oluşturup bunun yanlışlığı anlatılmalı. Keşke dizilerde bu konulara değinilse. Ama (bazı örneklerini gördüğümüz ) gibi ajitasyondan yapmadan, konuyu sulandırmadan işlenmeli. Meslek sahibi olmanın ve eğitimin ne kadar önemli olduğu anlatılmalı dizilerle.

Senede bir gün 11 Ekim de, bir kaç yüz insanın bir araya gelip birbirini dinlediği programlar yapıp, nutuk atmak, demeç vermekle çözülmüyor bu sorunlar. Çözüm endeksli alternatifler geliştirilmesi ve   kız çocuklarının okullu olması için toplumun da, gönüllü çalışmalarla elini taşın altına koyması gerekiyor.

Çaresiz ve fakir insanları, aşağılamak, küçümsemek, hakaret ederek akıl vermeye çalışmak onların savunma mekanizmalarını devreye sokuyor. Empati yaparak, onları anlamaya çalışarak meseleye yaklaşmak gerekiyor.


14 yorum:

  1. Hahahaha, muhabbet kuşu hikayesine çok güldüm ama aferim yeğenine asıl cimcime oymuş:)))maşallah, bu yaşta böyle bilinçli olduğu için tebrik ediyorum anne, babasını ne kadar iyi yetiştirmişler.
    Bu çok korkunç bir olay:( çocuklar evlendirilirken karşı koyamazlar, utanırlar, büyüklerine karşı çıkılmaz diye eğitilmişlerdir zaten:( kaçsa filan %99 başına daha kötü şeyler gelir artık fuhuş mu, uyuşturucu mu, öldürülürü mü bir köşede? Neresinden baksan korku filmi:(
    Eğitim, eğitim diyorum, eline sağlık cam güzelim:)

    YanıtlaSil
  2. "bücürükveben"
    Şimdi ki çocuklar bi acayip Müjde abla :))
    Evet dediğin gibi tek çözüm eğitim...

    YanıtlaSil
  3. Kiz cocuklara daha güvenilir, daha yasanabilir bir dünya birakabiliriz umarim günün birinde.

    YanıtlaSil
  4. "Derya"
    Ah inşallah başarabiliriz...

    YanıtlaSil
  5. Ülke ve toplum olarak yeni nesilleri daha çok anneler yetiştiriyor. Anneler hastalıklı tutumlarıyla, babalarda başı boşluklarıyla ve umursamazlıklarıyla içi boş, sorgulanmamış sosyokültürel normlarla yeni nesilleri büyütüyorlar. Daha doğrusu çocuklar zaten kendi kendilerine büyüyor fakat birey olarak yetişemiyor. Toplum olarak her alanda rahatlamaya ve uyanmaya ihtiyacımız var. TV ve spor (daha çok futbol) ülkedeki insanlar için UYKU TULUMU görevi üstlenirler Avrupa'daki eski diktatörlerden birinin söylemi bu.

    Kadınların yeni nesilleri yetiştirdiği, aile kavramında babanın yer almadığı sisteme dair topluluğu yorumladım. Bahsedilen kasabada kadınlar tek bir erkeğe bağımlı değil, istediği erkekle ilişkiye girebiliyorlar. Çocuklar ise kadının evinde yani diğer kadın ve kadının erkek kardeşleri ile büyüyor. Dikkate değer.
    https://forestofnoreturn.blogspot.com/2018/10/kitap-yorumu-kadin-kralligi-son.html

    YanıtlaSil
  6. bizim ülke kızlar kadınlar için korkunç bir ülkeeee.

    YanıtlaSil
  7. "Dönüşü Olmayan Orman"
    Haklısınız çocukların yetiştirilmesinde annelerin etkileri daha fazla.Ülkemizde kadınlar modernizmin dayatmaları ve geleneğin öğretileri arasında sıkışmış vaziyette.Toplum olarak ayakları yere basan sağlıklı bir sentez yapılamadığı sürece sorunlar devam edecek gibi görünüyor.
    Bahsettiğiniz yazınızı mutlaka okuyacağım.

    YanıtlaSil
  8. "deeptone"
    Yaa deme öyle...Tamam zorluklar çok,ama korkunç demeyeliim...Umutlu olalım deep :))

    YanıtlaSil
  9. Malesef ulkemizde kızlar,kadinlarin hic degeri yok..Umarim ki bir gün bu algi değişir..

    YanıtlaSil
  10. Bu ufaklıklar gibi kızlar yetiştirmeye devam edersek belki bir gün tüm kız çocuklarına umut olabiliriz. :)

    YanıtlaSil
  11. "incidennotlar"
    Umarım...Ama galiba bu algıyı değiştirecek de kadınlar olacak.

    YanıtlaSil
  12. "she is the man"
    Evet toplumun dönüştürücü gücü kadın.Nesiller onların eliyle şekilleniyor :))

    YanıtlaSil
  13. muhabbet kuşu hikayesine bende güldüm,günümüzün çocukları çok akıllı..✔😊 çocuk evlilikleri dediniz de geçen senelerde olması lazım haber olmuştu,hastanede görevli bir hemşire galiba anlatıyodu,hastaneye her yıl 100-150 kız çocuğu hamile olarak geliyormuş sanmıyosam hatırladığım kadarı ile..çocuk evliliği bir dert çocukların hamile kalması ayrı bir dert,bir de böyle bir sıkıntı var ülkemizde maalsef..Konuyu gündeme getirdiğiniz için elinize sağlık,bence çok yerinde olmuş..✔😊

    YanıtlaSil
  14. "Ertuğrul Yıldırım"
    Biz de önce güldük ama çocuk zihninde ki dehşet bizi de dehşete düşürdü sonrasında...Bahsettiğiniz olay İstanbul'da ve çok eski denemeyecek bir zamanda oldu maalesef.Çoğu da Suriyeli çocuklardı :((

    YanıtlaSil