3 Mayıs 2018 Perşembe

STRES SARMIŞ DÖRT BİR YANIMI



Geçmiş zamanların birinde, iki genç birbirine sevdalanır. Durumu öğrenen aileler araya girer gençleri baş göz etmeye karar verirler. Oğlan evi dünürcü gitmek için gün belirler, kız tarafına haber verilir.

Kız tarafında hazırlıklar tam gaz başlar. Anne gelin adayı kızı su getirmesi için, köy çeşmesine gönderir. Çeşmeye gelen genç kız testisini doldururken hayallere dalar. Sevdiği genci düşünürken gözü çeşme başındaki ağaca takılır ve birden hayalleri yön değiştirir

“Akşam Ali’nin ailesi beni istemeye gelse. Babam beni Ali’ye verse. Güzel bir düğün yapsak. Sonra bir çocuğumuz olsa. Adını Veli koysak. Sonra Veli çeşmeye su içmeye gelince bu ağacı görse. Sonra ağaca tırmansa. Ağaçtan inerken ayağı kayıp düşse ve ölse. Ben anne olarak nasıl dayanırım.”Yufka kalbi dayanamaz ve hıçkırarak ağlamaya başlar.

Kızın gelmediğini gören annesi küçük kardeşini ablasını aramaya gönderir. Ablasını çeşme başında ağlarken gören kardeş merakla koşar ve ablasına neden ağladığını sorar. Zavallı kızcağız kafasındaki senaryoyu hıçkırıklar arasında anlatır ve en sonunda “söyle kardeşim ben anne olarak bu acıya nasıl dayanayım? “ der.

Hikâyeyi ablasından dinleyen küçük kardeş “sen annesi dayanamazsında, ben dayısı olarak nasıl dayanayım”  diye oda başlar ağlamaya.

Çocuklarının gelmediğin gören anne söylenerek çeşme başına varır ve birbirlerine sarılarak ağlayan kardeşleri görerek telaşla yanlarına koşar.

İki kardeş bu sefer bir ağızdan hikâyeyi anneye anlatırlar. Hikâye boyunca gözleri yaşaran anne de feryat figan ağlayan koroya katılır.”Sen annesi, sen dayısı olarak dayanamazsınız da ben ananesi olarak Veli’me nasıl dayanırım”

Ev halkının ortadan kaybolmasını merak eden baba da en sonunda çeşmenin yolunu tutar. Koro hıçkırıklar arasında evin babasına acıklı hadiseyi anlatır. Hayretle dinleyen baba “siz dayanamazsınız da ben Velime nasıl dayanayım “ diyerek duruma son noktayı koyar.

Sonunda Ayşe’yi Ali’ye vermekten vazgeçilir ve Veli kurtulmuş olur.

***

Küçükken annemden dinleyerek, güldüğüm hikâye belki de hayatta çoğumuzun yaşadığı bir gerçeklik.

Olaylar tepki verirken sadece o anki değil geçmiş tecrübelerimizi ve yaşanmışlıklarımızı devreye sokarak yorumlar ve karar veririz. Geçmişteki olumsuz tecrübeler, hayata bakış açımızı ve olayları yorumlayışımızı olumsuz noktada etkiler bir stresli kaynağına dönüşebilir.

Stres günümüzde hepimizi olumsuz etkileyen bir durum. Bunda teknoloji ile modern iş ve yaşam tarzının getirileri büyük olmasına rağmen bizim bakış açımızda oldukça etkili.

Günlük hayatımızda stresten kaçış mümkün olmadığı gibi, aslında stres zannettiğimiz gibi kurtulunması gereken bir illet değil, bedenimizi ve zihnimizi harekete geçiren, yönetilmesi gereken bir enerjidir. Stres hayatımızın doğal bir parçasıdır

Stres vücudumuzun kendini savunmak için devreye soktuğu doğal bir mekanizmadır. Sıkıntılı bir durum karşısında bedenin verdiği psikolojik ve fizyolojik tepkiler zinciridir.

Kalp atışının hızlanması, el terlemesi, kan şekerinin yükselmesi gerginlik ve stres belirtileridir.

Stres bedensel olarak baş ağrısı, uykusuzluk, iştah artması veya azalması, sinirlilik yaparken zihinsel olarak da iç sıkıntısı, gerginlik, düşük özsaygı gibi? meydana getirir.

Öncelikle hayata ve olaylara karşı bakış açımızı değiştirerek başlayabiliriz. Beyin kandırılmaya müsait aptal bir organdır. Olayları olduğundan çok daha büyük algılama potansiyeli vardır. Olumlu düşünmeyi öğretmek mümkündür.

Olacağından kaygılandığımız şeylerin % 40 ı hiç gerçekleşmez. Tüm kaygıların % 30 u geçmişten kaynaklanır.% 12 si kişiler arası iletişim bozukluğu kaynaklı iken %10 da sağlıkla ilgilidir.

Aslında kaygıya değer kısım ancak % 8 lik kısımdır. Bu % 8lik kısım tüm hayatımızı etkileyecek bir cendereye dönüşebilir.

Hayır diyebilmek ve olumlu düşünmek önemlidir. İletişim kalitemizin artması stres düzeyimizi kayda değer oranda azaltacaktır.

Stres kontrolü için neler yapabiliriz?

- Günde mutlaka bol su için. Susuzluk baş ağrısı yapacağı gibi gerginlik ve sinirlilik de yapar.

-Haftada 3-5 kez yarım saatlik fiziksel egzersiz yapın

-Gevşeme tekniklerini öğrenin

-Sigara ve alkolün depresyonu tetiklediğini unutmayın

-Hoş görülü olun

-Zamanı yönetmeyi öğrenin

-Eğlenmeyi ihmal etmeyin

-Gülümseyin, gülün, konuşmalarınızda esprilere yer verin

-Kendi kendinize konuşurken güzel şeyler söyleyin

-Her şeyi basitçe ortaya koymaya ve anlamaya çalışın

-Kişisel amaçlar belirleyin

-Yeterli miktarda uyuyun. Ne fazla ne az.

-Affedici olun. Merhametsizlik ve haset tükenmenize yol açar

-Ümitli olun. Ümit bir kas gibidir, geliştirin

-Kişisel gelişime vakit ayırın

-Egzersiz, spor yapın

-Düzenli dengeli ( protein, vitamin, karbonhidrat vb tüm öğeleri alarak)beslenin

-Doğal vitaminler alın, özellikle E,D,B,C Vitaminlerini

-Kafein, alkol, sigara, aşırı yemeden uzak durun

-Bir kenara para saklayın.

                ** èUNUTMAYALIM! Durumun kendisi değil, bakış açımız stres kaynağıdır. Amacımız Stresten Uzak Bir Yaşam Değil, Stresle Etkin Bir Şekilde Başa Çıkabilmektir. ç


11 yorum:

  1. Vitamin eksiklikleri ciddi stres kaynağı arada tahlilerimizi yaptırmak gerekli ... Ama olumlu düşünmek en önemlisi

    YanıtlaSil
  2. Ben bazen gün içinde su içmeyi unutuyorum :)

    YanıtlaSil
  3. "SevKoz"
    Evet sağlığımıza dikkat etmek lazım.Olumlu düşünebilmeyi de öğrenebiliriz.

    YanıtlaSil
  4. "Sinan ACAR"
    Susuzluk, baş ağrısıyla hemen kendini belli eder.Göz önünde su şişesi bulundurmak iyi olur.Görünce insan hatırlıyor.

    YanıtlaSil
  5. "Kafa Dergi"
    Bu stres... hayatımızın bir parçası☺

    YanıtlaSil
  6. Çok yararlı bir yazı olmuş. Bir çoğunu bilsek bile arada hatırlatılması iyi oluyor. Teşekkürler Cam Güzeli

    YanıtlaSil
  7. alizee çok severim, la isla bonita veee j'en ai marre ve moi lolita, bu üç şarkıya bayılırıım tamam diğer şarkıyı da dinlicem :)

    YanıtlaSil
  8. "RABİA SERTELİ"
    Zaten en önemli eksiğimiz ,bildiklerimizi uygulamaya geçirememek değil mi ?

    YanıtlaSil
  9. "deeptone"
    Diğer iki şarkıda harikaymış :))

    YanıtlaSil
  10. Yazınız için teşekkürler stres ile benimde başım dertte.Düzenli yoga yaptığım zaman çok faydasını görüyorum.

    YanıtlaSil