30 Temmuz 2017 Pazar

MUTLULUK MU ? HANİ NEREDE O ?

MUTLU ET KENDİNİ 

Geçirdi çaşnigir-i felek ol denlü  vakti kim

Neval-i arzu meydana geldi işteha gitti

                                                      Nabi

Yani, büyük divan şairi Nabi diyor ki ‘’ çeşnici başı olan felek benim arzu ettiğim, istediğim yemeği sofraya getirmeyi o kadar geciktirdi ki, sonunda istediğim yemek sofraya geldi ama bende yiyecek iştah kalmadı.’’

Peki, bunu ne zaman diyor? : çok kudretli, çok itibarlı, çok zengin ama çok yaşlı bir paşanın; çok genç ve güzel eşini görünce…

***

Hayat böyle bir şey galiba. Bir şeyi çok istiyoruz, çok arzuluyoruz, mutluluğumuzu (O) na bağlıyoruz ama istediğimizi elde edince, arzumuz sönüyor, iştahımız kalmıyor.

Hayatta mutlu olmak neredeyse dünyada en önemli hedef haline geldi. Artık mutluluk çeşitli bilimsel yöntemlerle ölçülüyor, binlerce kişilik denekler üzerinde araştırmalar yapılıyor, ülkelerin mutluluk endeksleri belirleniyor, mutluluk çeşitli şekillerde tanımlanıyor da! Ama acaba mutluluğun ne olduğunu tam olarak biliyor muyuz yoksa haz alma ile mi özdeşleştiriyoruz.

En basit tanımıyla mutluluk olumlu pozitif duygular hissetmektir.

Bizlerde mutlu olmayı hedefliyoruz ve sahip olmayı istediğimiz ve isteyeceğimiz birçok şey bize ödül olarak mutluluğu vaat ediyor. Bana sahip olursan mutlu olacaksın!

Reklamlar gün boyu televizyonda, internette, otobüs beklediğimiz durakta, çevirdiğimiz dergi yapraklarında, elimize aldığımız gazete sayfalarında hiç durmadan karşımıza çıkıyor avaz bağırıyor “ bana bak, beni al, bana sahip, ol sen buna layıksın, sen buna değersin, sen böyle olmalısın”

Arka fonda hazla gülen yüzler, kahkaha atan gençler, koşturan çocuklar, mutlu sofralarda mutlu! Mutlu!  Yemek yiyen mutlu aileler! Ve altta reklamı yapılan ürün, marka veya herhangi bir haz nesnesi.

O reklamı yapılan ürün bilinçaltımıza bir mesaj gönderiyor. ‘’beni alırsan, beni tüketirsen, beni kullanırsan sende arka fonda görülen kimseler gibi mutlu olacaksın”.

Ve bizler de mutluluğu, sahip olduğumuz değil de, sahip olmayı arzuladığımız ya da arzuladığımızı zannettiğimiz, zannettirildiğimiz! Şeylere bağlıyoruz.  

Ya da Kendimize hedefler belirliyoruz, rotalar çiziyoruz o hedefe ulaştığımız zaman mutlu olacağımızı düşünüyoruz. Belirlediğimiz hedefler, nesneler renkli bir balon gibi tepede göz kırpıyor, tüm albenisiyle el ediyor “tepeleri aş da gel, bek ben buradayım” diye sesleniyor.

Var gücümüzle koşturuyoruz, çabalıyoruz, uğraşıyoruz ve elimizi değdiğimizden kısa bir süre sonra, uzaklardan bir başka balon el ediyor veee…

 Elimizde ki parlak nesne, patlak bir balona dönüşüyor, tüm hevesimiz kaçıyor. Oyuncak mağazasında, annesine zorla aldırdığı araba elindeyken, bir başka oyuncağı göstererek, var gücüyle feryat eden yaramaz bir çocuk gibi, yönümüzü yeni hedefimize dönüp, “neden benim de yok?”  diye hayıflanmaya başlıyoruz.

Zira araştırmalar gösteriyor ki insan, en çok arzu ettiği şeyi elde ettikten en fazla bir sene sonra, aynı mutluluk seviyesine geri dönüyor. Ve yine araştırmalar gösteriyor ki içinde bulunulan şartlar, mutluluk seviyesini, en fazla  % 10 seviyesinde etkiliyor.

Yani mutluluğu sahip olduğunuz değil de olmayı hedeflediğiniz şeylere bağlarsanız, ömür boyu serap peşinde koşarsınız

Yani aslında mutluluk nesnelerde, hedeflerde değil kafanızda bitiyor.

Yani aslında mutluluk, elinizin hemen altında, avuçlarınızın içinde. Yeter ki görmeyi bilin, yeter ki farkına varın. Ve görün ki sizin şu anda sahip olduğunuz şeylere ulaşmak için, neleri feda etmeye hazır, nice insanlar var.

Bunun yolu da durup dinlenmekten, elindekileri gözden geçirmekten, sahip olduklarının değerini fark etmekten geçiyor

Farkına varmaktan! Farkında olmaktan! farkındalıktan! Geçiyor





38 yorum:

  1. Çok güzeldi, kalemine sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Emre Bey..Beğenmenize sevindim.

    YanıtlaSil
  3. Eline sağlık cam güzeli, yazı da, hikaye de çok uyumlu ve güzel. Paşanın genç eşi muhtemelen parası için evlenmiştir:))))mutluluk aslında hiç zor değil. Bir kedinin mırlayarak gözlerimizin içen bakıp 'seni seviyorum' demesi bile mutluluk. Ama dünya o kadar şiddet ve acı dolu bir yer ki, sürekli mutsuzluk içinde mutlu olmaya çalışıyoruz. :(

    YanıtlaSil
  4. Elimizdekilerin farkına varıp mutlu olduğumuz anları kaçırmamaya özen göstermek, belkide küçük şeylerden dahi mutlu olabilmek en güzeli. Kaleminize sağlık:)

    YanıtlaSil
  5. Mutluluğun formülü olsaydı bu kapitalist sistem onu da şişeleyip bize satardı 🙃
    Yaşamak Güzel Şey filminden bir söz bu filmi öneririm💟

    YanıtlaSil
  6. Her şeyi öğrendiğimiz gibi ,her şeye rağmen mutluluğu da öğrenebiliriz diye düşünüyorum Müjde abla

    YanıtlaSil
  7. "Ebem kuşağı" evet aslında etrafımızda küçük zannettiğimiz ,ama aslında kocaman olan öyle şeylere sahibiz ki, tek eksiğimiz onları farketmek

    YanıtlaSil
  8. "Gözlerinden Öper" mutluluğun formülü var aslında.Şükür ki şişelenecek bir şey değil de ,hepimiz için ulaşılabilir hala...

    YanıtlaSil
  9. Mutluluk beklentilerle ters orantılı bence beklentiler azaldıkça mutluluk çoğalıyor...Emeğinize kaleminize sağlık çok güzel anlatmışsınız... Paşayıda kınıyorum:)

    YanıtlaSil
  10. "Gamze Akcan"haklısınız.Beklentiler ne kadar büyük olursa ,tabi karşılanma ihtimali de o kadar azalıyor.Ama mutlu olmaya yetecek o kadar çok "küçük" şey varki

    YanıtlaSil
  11. Akşam başımı yastığa koyduğumda vicdanım rahatsa işte bu en büyük mutluluk. Mutluluğu ne geçmişte yad etmeli, ne de gelecekten beklenmeli. Tam nefes aldığımız şu anda mutluluk. Tadını çıkarmak dileği ile en kocaman sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. ayy baksana ben mesela mutsuzluğu hiç anlayamam algılayamam kiii :)

    YanıtlaSil
  13. "anne mutfak perisi" evet anı yaşamayı öğrenmek, mutluluğu yaşamanın anahtarı.Ne güzel siz işi çözmüşsünüz..

    YanıtlaSil
  14. "deeptone" ya bu pozitiflik ile mutsuz olsan şaşardım zaten..Mutsuzluk hiç yanına uğramasın inşallah..

    YanıtlaSil
  15. Her istediğimiz olsaydı o zaman da mutlulugun bi anlamı olmazdı.Her şey ayarında daha iyi.

    YanıtlaSil
  16. "İpek Ka" istediklerimizle değil ,elimizdekilerle mutlu olmayı bilmek en kolayı aslında

    YanıtlaSil
  17. Merhaba
    Cam Güzeli, mutluluğu tanımı söyle yapmışsınız mutluluk olumlu pozitif duygular hissetmektir.

    Bize biz yapan duygularımız değil midir ? kainatta var olma nedenlerimizden bir tanesi değil midir ? Sadece bunları biz akıl yolu ile yönelte biliyoruz değil mi ?

    Demem o ki, mutlu olmak, çevremize pozitif enerji yaymak, her zaman her alanda ve her yerde mümkün olmaya biliyor. Çünkü insan duygusal bir varlık yaşamımızda acıda var mutlulukta var, neşede var, hüzünde var.

    Sadece mutluluğa kendimize endekslediğimiz zaman bir başkasının bakış açısına giremeyiz empati yeteneğimizi geliştiremeyiz diye düşünüyorum.

    Bir insan ben hep mutluyum, pozitifim, neşeliyim, konuşkanım, güler yüzlüyüm derse ben de sadece o zaman o kişiye sen iki yüzlüsün derim.

    Kendisini ve çevresindekileri çok güzel kandırabilen bir varlık olarak görürüm.

    Burada dediğiniz gibi Farkına varmaktan !,farkında olmaktan !,farkındalıktan ! geçiyor. Çünkü hayat her zaman güllük gülistanlık değil.
    Sokratesin dediği gibi konuş ki seni görebileyim.
    Bunu yapmasını okuyucularımızdan isterken sizinde ne yaptığınızın önemli olduğunu sakın unutmamak gerekir.

    İstatistiklerin var olduğunu sanırım bütün blog yazarları farkındadır. Nedense tek taraflı yorum bırakmak, iletişim kurmak, okuduklarımız hakkında düşüncelerimizi paylaşmalarını istemeleri doğal karşılanıyor. Ben de bunu anlamış değilim.

    Aslında yorum bırakmadan da kim olduklarını çok güzel anlayabiliyoruz. Mesela ben ilk defa blog sayfanızı ziyaret ettim yazmış olduğunuz konu hakkında düşüncelerimi hür ve özgür bir şekilde etik kurallar çerçevesinde paylaştım.

    Blog sayfanız dan çıkarken de gcf'ye üye olup çıkacağım. Bunu yapmak bir blog yazarı yapan kişiler için çokta zor olmasa gerek. Belki de düşüncelerimi ve yorumlarımı beğenmemiş de olabilirsiniz. Ona da saygı duyarım. Çünkü herkesin beni beğenmesi gerekmiyor. Tıpkı mutluluk gibi.

    En fazla benim blog sayfama giriş yapmazsınız ve benimle iletişim kurmazsınız. Bu benim özgünlüğüme zarar vermez sadece benim mutlu olmama sağlar.

    Çünkü as olan benim blog sayfam değil. Benim ve bizim mutluluğumuzdur.

    Çok fazla yer kapladığım için özür dilerim. Yaşamınızda ve blog sayfanızda başarılar dilerim.
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  18. "Abdullah Tığ" Bey hoş geldiniz.Derinlikli yorumunuz için teşekkür ederim.
    Yazımda mutluluk için yapılan tanımlamalardan en yalın olanı tercih ettim.Evet insan bir çok duygusal bileşenlerden oluşan bir varlık."Etkili İletişimin" temelini de duygularını tanımak ve tanımlamak oluşturuyor.Günümüzde üzerinde çokça konuşulan ve önemsenen bir duygu olduğu için mutluluk ile başladım.İlerleyen zamanlarda farklı konulara da temas etmeyi düşünüyorum.
    İstatistik konusu ufak bir espiriydi sadece.Yazılarımızı kimin ya da hangi üyenin okuduğunu ,okuduğu hakkında ne düşündüğünü bilmek ancak yorumlarla mümkün.Ben de bunu önemsediğim için,okuyucularımdan yorum beklediğimi ifade ettim.Bu da bir teklif sadece.
    Vakit ayırıp okuduğunuz ve duygularınızı paylaştığınız için teşekkür ederim.Hayat ve blog yolculuğunuzda başarılar diliyorum.

    YanıtlaSil
  19. Yazınızı severek okudum, "Mutlu olmayı bize bırakmıyorlar ki; nasıl mutlu olalım" demek geldi içimden.
    Mutluluk dileklerimle hoşça kalın. :)

    YanıtlaSil
  20. emeğinize sağlıkk :) bu arada keşif etkinliğinden geldim takipteyim, bende beklerim sizi :)

    YanıtlaSil
  21. Etkinligime katildigin için tesekkür ederim. Her iki blogumla da takipteyim 😊

    YanıtlaSil
  22. Merhaba Camgüzeli; gelmeye ancak fırsat bulabildim. Camgüzeli en sevdiğim çiçektir, cıvıl cıvıl açar hiç durmadan. Siz de bu ismi seçtiğinize göre camgüzeli sizi etkilemiş.
    Blog tanıtım yazınız çok etkileyici, mecazi anlamda mı? pencere önünde bekleniyor yada gerçekten mi? İçinde yaşlı birini taşımak bazen zor gelir insana....
    Diğer yazılarınızı ilk fırsatta göz atacağım, sizi merak ettim.
    Mutluluğa gelince; insanın elindekilerin değerini bilmesidir bence.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  23. Neredesin cam güzel huuu?:))))umarım her şey yolundadır, özledim. Sevgilerimi bıraktım. :)

    YanıtlaSil
  24. bayram tatilinden yeni döndün blogunu açtıın :)

    YanıtlaSil
  25. "Halil Gönül" Bey ,bize bırakmayanlara rağmen, değer verdiğimiz şeyleri bizde bırakmayalım derim ben

    YanıtlaSil
  26. "Mutlu Yaşam" ziyaretiniz sayesinde ben de sizin blogunuzu keşfettim..Sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  27. "Derya" etkinlik için ben de teşekkür ederim.Bu sayede bir çok güzel blog tanıdım.Başarılar diliyorum..

    YanıtlaSil
  28. Sevgili "Türkan" gelmene sevindim.Pencere önünde oturmayı metafor olarak kullandım.Hayatı ve insanları seyrediyorum anlamında.İçimdeki yaşlı teyzeyle de iyiyiz,arkadaşlık ediyor bana :))
    Evet eldekilerin değerini bilmek mutluluğun anahtarı...

    YanıtlaSil
  29. "Bücürük ve Ben"
    Geldim ,geldim Müjde abla .Ben de sizleri özledim :))
    Bıraktığın yerden de sevgilerini aldım.Ne güzel !! kollarım sevgiyle doldu...

    YanıtlaSil
  30. Ayy "Deep" ne güzelmiş geldiğimin hemen fark edilmesi.Kocaman sevgilerimi yolluyorum..

    YanıtlaSil
  31. Yorum bırakan sevgili blogger arkadaşlarım.Bilmem neden,galiba teknik bir sorun.Yanıtla butonum çalışmıyor.O yüzden yorumlarınızın altına değil ,yorum ekle kısmından cevap verebiliyorum.
    Affınızı istirham ederim efendim :))

    YanıtlaSil
  32. Güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  33. Ne güzel bir yazı olmuş teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  34. Mutluluk kavramı yıllarca süren bir kavram değil.Anlardan oluşuyor mutluluk.Dilerim bu anların sayısını arttırabiliriz :) Sevgilerimle :))

    YanıtlaSil
  35. "Huzur Mutluluk"
    Teşekkür ederim. Beğenmene sevindim.

    YanıtlaSil
  36. "Hayat Cıvıltısı"
    Sağolasın .Ben de teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  37. "Daha Mutlu Yaşam"
    Ah evet ,"artık mutluyum,bunda sonra da mutlu olurum" diye bir şey yok maalesef.Devamı için emek vermek gerekiyor..
    Bil mukabele sevgilerimi yolluyorum...

    YanıtlaSil