19 Haziran 2017 Pazartesi

ESAS KIZ SORUNSALI ÜZERİNE !!!


DİZİ 3

Evet dizilerden devam

Dizilerdeki önemli bir sorunsalımızda, esas kız olan, kadın başkarakterler.

Ya Allah aşkına neredeyse bütün esas kızlarımız, elinde kalpli yastık tutan, sevimli pelüş tavşancık kıvamında.

Aman da pek miniş, miniş, sevimli, safça, şaşkın, şirin sakarlıklar yapan, genelde alt veya orta alt sınıftan kızcağızlar. Üstelik saf ve temiz kalplilikte öyle bir level atlamışlar ki, yaptıkları hiçbir hilekârlık, alavere dalavere, zengin çocuğu kapıp, zengin aileye gelin olmak için yaptıkları, Bizans entrikaları vs. onların saf ve temiz kalplerine toz konduramıyor. Son teknoloji, kendi kendini temizleyen microfiber kumaş, ya da kir tutmayan lavabo gibi mübarekler. Sonunda aşk hepsini affediyor.

Birde ne hikmetse, genelde de tasarımcı, bu kızlarımız. Alt segment takı tasarlıyor biraz daha gelişmiş versiyonları bina, yani mimar. Bir resim defteri, iki kalem takımıyla bir oturuşta, iki üç çizgi ile harikulade olağanüstü tasarımlar yapıyorlar. Kimseciklerin aklına gelmeyen muhteşem fikirler, bu güzel kızlarımızın aklına geliyor. Zavallı, güzel sanatlarda,  mimarlık fakültelerinde bin bir zorlukla okuyan kızlarımız, kurumuş yaprak, çürümüş ayva resmi yapacağız, proje hazırlayacağız da hocalara beğendireceğiz diye dirsek çürütsün. Senaristlerimiz tasarımcılığın eğitim gerektirmediğini, ya da birkaç haftalık eğitimin yeterli olduğunu falan mı zannediyorlar acaba.

Bizim yedi senedir kent planlama ve tasarım okuyup, yüksek lisans yapan yeğen, artık dökülmeye başlayan saçlarını yoluyor.”Tasarımcılık bu kadar kolaydı da, biz niye proje hazırlayacağız, soyutlama yapacağız diye, günlük iki saat uyku ile haftalarca çalışıp, jüri karşısında ecel terleri döktük, yabancı kaynak taraması için İngilizce öğreneceğiz diye beynimiz yandı. Diyor.( yanlış anlaşılmasın, kendisi bahse konu olunan şirin kızlarımızdan değil diye, etrafa çamur atan, kıskanç bir kız değil o, bunları söyleyen bizim yeğen bir erkek)

Şöyle aralarında öğretmen, doktor, mühendis, genel müdür, avukat gibi mesleklere sahip, ayakları yere basan, başarılı, ama şık ve güzel, güçlü kadınlar var mı?

Evet, ara ara var, lakin bunlar genelde, güzleri gülmeyen, nemrut suratlı, hep kötülük düşünen, sevdiği adamı ya da nişanlısını, hemencecik bizim sevimli karakterimize terk etmeyip, onlar için mücadele eden kötücül kadınlar.

Annelerimiz öğüt verirdi “Aman kızım, oku da, kolunda altın bileziğin olsun. Kimselere muhtaç olma “diyerek. Ama artık diziler şunu mu diyor?” aman kızım öyle okuyacağım, çalışacağım, başarılı olacağım diye kendini kasma, sonra yüzü gülmeyen, nemrut suratlı bir kadın olur, üstüne de evde kalırsın. Bul bir zengin koca hayatın kurtulsun”

Ya tamam, farklı sosyal sınıflar arasındaki aşk, geçmişten beri, hem de tüm kültürlerde ilgi çekmiş, şiirlere romanlara konu olmuştur da, hiç bu kadar da suyu çıkartılmamıştı.”Tüm zenginler, emekçi kızlarla evlenecek “ diye bir yasa falan mı koydu birileri? Gerçi fena da olmaz hani. Gelir dağılımı adaletsizliğine, bir nebze de olsa çare olur belki.

 Bakın bide” ağalı” dizilerde ne keşfettim. Yanaşma olarak başlanan hayat yolculuğunda, kâhyalığa, sonrada ağalığa terfi edilebiliyormuş. Yani yeterince gayret gösterir, azimle beklersen eninde sonunda bir gün ağa olursun. Bu sosyal sınıflar arasındaki” yatay hareketlilik” mi oluyor “dikey hareketlilik” mi bilmiyorum ama ilham verici, motive edici bir durum doğrusu.

Zengin olup ta, eve çalışan birilerini almak, ateşten gömlek. Evin genç ve yakışıklı oğlanlarından birinin gönlünü çalamasa, evin yaşlı beyinin kalbini çalıyor bu güzel ve sevimli kızlarımız.

Hadi genç bir çalışan riskli diyelim ,”yaşlı başlı oturaklı hanımefendi bir çalışan alalım yanımıza” deseniz,  o zamanda bu hanımefendinin saf ve temiz kalpli kızları devreye giriyor. Hele birde “rızkımı veren Huda’dır kula minnet eylemem “ dercesine “yok efendim, ben kimselerden bir şeycikler kabul etmem, elimin emeğini yer aslanlar gibi çalışırım “ deyince bu müstağni kızcağızlara evin oğlu yâda beyi yağdırıyor da yağdırıyor. Ee bu kadar iyi niyetli hediyeleri geri çevirmek te olmaz şimdi” diyen temiz kalpli saf güzelimiz( istemem yan cebime koy misali)  hediyeleri kabul etmek mecburiyetinde kalıyor.

                Yok, ben bunları söylüyorum diye, öyle fakir fukaraya tepeden bakan, asilzade bir aileye mensup, yurtdışılarında okumuş, kapitalist burjuva falan değilim. Gayet de normal bir Anadolu kızıyım.

Tamam, asker milletiz lakin bu tarihi ve militarist dizilerin bu kadar tutulmasının, ,hamasi duygularımızın bu kadar kabarmasının psikanalizini yapmak için yüksek lisans yetmez, doktorada yapmak lazım kanımca.

Galiba birde komedi dizleri var, ama bende , “tahtaya tırnakla çizerken, çıkan ses” etkisi yaptığı için izleyemedim.

                Diziler sezon finalini yaptı. Bende artık tövbe istiğfar ettim, yaz dizilerine başlamayacağım. İyi de şimdi ben ne yapayım? Kış olsa atkı, bere örer vakit geçiririm de bu sıcakta mümkün değil.

                Lütfen sesimi duyun. Allah rızası için bir iş!

 







4 yorum:

  1. melabaaağ. ben de anne dizisini çok severek ve ağlayarak izlediiim :)

    YanıtlaSil
  2. Merhabaa ,hoş geldiiin ,sefalar getirdiin deeptone.İyi bayramlar.Evet güzel diziydi.Ama sanırım kötülere ve kötülüklere karşı algı eşiğim çok düşük.O yüzden, Cengiz karakterine tahammül edemediğim için fazla izleyemedim.Bir de o kadar, nefes nefese devam eden bir hikayenin finali ,çok zayıf kalmıştı bence

    YanıtlaSil
  3. Asker dizilerinin aniden böyle çoğalması ABD'nin komşumuz Müslüman Suriye'nin işgaline Türk ordusunun destek vermesi, Mehmetçikleri orada harcamaları için maalesef:(
    Fırat Kalkanın'nda 70 küsur askerimiz Suriye'de şehit oldu :( niye? ABD öyle istediği için:( e, hani bu ABD, Fetö'cüydü, üst akıldı? pkk hamisiydi (ki öyle...)

    YanıtlaSil
  4. Televizyon vb kitle iletişim araçlarında verilenler,eğer kolektif bilinçaltında bir karşılık buluyorsa, toplum tarafından çabuk kabul edilir.Ama işte kabul görüyor reyting alıyor diye de ,bir birinin benzeri ,boşluklarla dolu senaryolara sahip,abartılı oyunculukların olduğu dizilerin, birbiri ardına yayına girmeleri, değerlerimizi tüketim malzemesine dönüştürüyor.
    Bu kadar sağlam malzemelerden yapılan ürün de kaliteli olmalı

    YanıtlaSil